NOS Nieuws•
Emilie Nolst Trenité-Meijer is op 97-jarige leeftijd overleden, meldt haar familie in een rouwadvertentie in NRC. Ze dook als 14-jarig meisje vijf weken onder in de Hollandsche Schouwburg.
De Schouwburg werd vanaf juli 1942 gebruikt door de nazi’s om Joden te verzamelen, die vervolgens werden gedeporteerd. Tussen 1942 en 1943 werden er meer dan 46.000 Joden bijeengebracht. Zij kwamen uiteindelijk terecht in concentratie- en vernietigingskampen van nazi-Duitsland. De meesten van hen keerden nooit meer terug.
Huisarts
Meijer was dochter van een Joodse huisarts uit Amsterdam-Oost. Ze dook met haar moeder onder, maar werd ontdekt. Uiteindelijk kwam ze terecht in de schouwburg. Daar zag Walter Süskind haar. Süskind was een Joodse man die beheerder van de schouwburg was, maar zonder dat de Duitsers het wisten mensen redde van transport naar de kampen.
Dat deed hij onder meer door de inschrijving van kinderen te verwijderen uit de administratie. Op die manier werden honderden Joodse kinderen gered van een vrijwel zekere dood.
Lang
Waar de meeste kinderen vervolgens snel naar buiten gingen, bleef Meijer lang in de Schouwburg. “Als er een transport naar Vught ging, dan zat ik bij de mensen die later op transport naar Westerbork zouden gaan en andersom”, zei ze. Voor een grote schoonmaak, moest de Schouwburg uiteindelijk leeg. Meijer verstopte zich en werd in de nacht opgehaald door medisch assistent Maurice Hirschel, die met Süskind samenwerkte.
Ze verbleef vervolgens op meerdere onderduikplekken en werd aan het einde van de oorlog herenigd met haar vader. Veel andere familieleden overleefden de oorlog niet. Van de naar schatting 140.000 Joden die in Nederland woonden in 1940, zijn er ruim 100.000 vermoord of door bijvoorbeeld uitputting omgekomen in kampen.
Haar volledige verhaal is hier te lezen. Ook is er een documentaire over de Hollandse Schouwburg waarin haar verhaal terugkomt: Flink: In het hol van de leeuw. Die is in twee delen te zien via YouTube: Deel I en Deel II.