NOS Nieuws••Aangepast
Een journalist die voor de Britse omroep BBC aan het werk was in Turkije is het land uit gezet. Mark Lowen deed verslag van de aanhoudende protesten in het land, nadat burgemeester Imamoglu van Istanbul vorige week woensdag was gearresteerd.
Volgens de BBC werd Lowen gisteren in zijn hotel opgepakt en 17 uur lang vastgehouden. Hij zou te horen hebben gekregen dat hij het land heeft moeten verlaten omdat hij een bedreiging vormde voor de openbare orde.
Deborah Turness, CEO van BBC News, noemt het incident verontrustend en zegt dat de omroep bezwaar gaat aantekenen tegen de Turkse autoriteiten. “Geen enkele journalist zou dit soort behandeling moeten ondergaan, alleen maar omdat hij zijn werk doet. Wij zullen onpartijdig en eerlijk blijven berichten over de gebeurtenissen in Turkije”, zegt Turness.
Op de site van de BBC noemt Lowen het “buitengewoon pijnlijk” dat hij het land uit is gezet. Namens de Britse omroep werkte hij jarenlang in Turkije. Tegenwoordig is hij correspondent Zuid-Europa en woont hij in Rome. “Persvrijheid en onpartijdige verslaggeving zijn fundamenteel voor elke democratie”, schrijft hij.
Belangrijkste rivaal
De afgelopen week gingen in meerdere Turkse steden duizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen de arrestatie van Imamoglu. De oppositiepoliticus wordt gezien als de belangrijkste rivaal van president Erdogan, die al ruim twintig jaar aan de macht is. De bedoeling was dat hij het bij de presidentsverkiezingen van 2028 tegen Erdogan zou opnemen.
Het is de grootste golf van demonstraties sinds 2013 in Turkije. Sinds de betogingen begonnen zijn meer dan 1100 mensen opgepakt, van wie meerdere journalisten. Zij zijn vandaag allemaal vrijgelaten.
Imamoglu’s partij CHP heeft voor zaterdag een grote bijeenkomst in Istanbul aangekondigd.
Nieuwsuur legt in deze video uit wat er aan de hand is in Turkije: