Koning Willem-Alexander en minister-president Dick Schoof met de nieuwe ministers, en de nieuwe staatssecretarissen, tijdens een fotomoment op Paleis Huis ten Bosch.

NOS Nieuws

Het kabinet heeft het regeerprogramma naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarmee is het openbaar geworden. Later vanmiddag licht premier Schoof het programma toe voor de pers.

Dat het kabinet een regeerprogramma presenteert, is nieuw. In de formatie is afgesproken dat het kabinet zelf een stuk zou produceren om het hoofdlijnenakkoord’ tussen de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB uit te werken. Volgens de partijen past dat beter bij het extraparlementaire karakter van het kabinet, waarbij de bewindslieden op grotere afstand staan van de Tweede Kamer.

In dit artikel zijn enkele belangrijke punten uit het regeerakkoord te lezen, deze worden de komende middag steeds aangevuld.

Grip op asiel en migratie

De minister van Asiel en Migratie en de minister-president activeren zo snel mogelijk het noodrecht door een asielcrisis uit te roepen. Zo kan het kabinet afwijken van de Vreemdelingenwet. Daarmee zijn er direct meer maatregelen mogelijk om de asielinstroom te beperken. De Tweede en Eerste Kamer hoeven er niet eerst mee akkoord te gaan, dat besluit volgt achteraf.

De gezinshereniging van meerderjarige kinderen wordt ingeperkt en het begrip ‘kerngezin’ krijgt een krappere invulling. Nieuwe feiten en omstandigheden bij herhaalde asielaanvragen worden strenger getoetst. Ook komt er een mogelijkheid om asielzoekers die niet op een zitting of afspraak verschijnen, af te wijzen.

Met een asielcrisiswet trekt het kabinet vervolgens de Spreidingswet in, komt er een beslisstop op asielaanvragen, wordt de opvang versoberd en worden mensen zonder verblijfstitel desnoods gedwongen uitgezet.

Ook krijgen asielzoekers niet langer na vijf jaar automatisch een asielvergunning voor onbepaalde tijd. Dat betekent dat zij terug moeten naar het land van herkomst zodra het daar veilig is. Het kabinet dient bij de EU een officieel verzoek in om voor Nederland op asielgebied een uitzondering te maken, de zogenoemde opt-out. Het grenstoezicht wordt verscherpt.

Onderwijs

De bewindslieden van Onderwijs erkennen dat ze fors moeten bezuinigen en dat dit noopt tot “scherpe en verstandige keuzes”. Er komt een ‘herstelplan’ om de basisvaardigheden in het onderwijs te verbeteren en het lerarentekort aan te pakken.

De financiering van gratis schoolmaaltijden gaat door en scholen krijgen compensatie voor de btw-verhoging op (school)boeken.

Anders dan eerder was afgesproken houden universiteiten geld voor vaste banen van 1200 wetenschappers. Dat gaat ten koste van starters- en stumuleringsfondden.

De langstudeermaatregel wordt nog uitgewerkt.

Zorg

Om het personeelstekort in de zorg terug te dringen zet het kabinet in op het halveren van de “administratietijd”. Dat moet onder meer gebeuren door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie en digitalisering.

Verder wil het kabinet streekziekenhuizen behouden en versterken en moet het makkelijker worden om een huisartspraktijk over te nemen. In 2030 moeten er 290.000 extra woningen komen die geschikt zijn voor ouderen.

De gesloten jeugdzorg wordt zo snel mogelijk afgebouwd. Marketing van ongezonde producten gericht op jongeren wordt tegengegaan en er komt een plan om het gebruik van vapes onder jongeren terug te dringen.

Bestaanszekerheid en koopkracht

Iedereen gaat er in koopkracht op vooruit. Het kabinet wil meer mensen aan betaald werk krijgen, waarbij schijnzelfstandigheid wordt tegengegaan. Uitzendkrachten, oproepkrachten en tijdelijke werknemers krijgen een betere wettelijke bescherming.

Voor de huur- en zorgtoeslag krijgen mensen meer ruimte om fouten te maken zonder dat dat onmiddellijk wordt afgestraft. De ingewikkelde regelingen en toeslagen worden vereenvoudigd. Er komt een “brede aanpak” van armoede en schulden.

Voor de kinderopvang komt er een hoge inkomensafhankelijke vergoeding voor alle werkende ouders. Daarbij wordt voorkomen dat ouders terugvorderingen moeten betalen en in de financiële problemen komen zoals bij het toeslagenschandaal. De huurtoeslag en het kindgebonden budget worden verhoogd.

Buitenlandse zaken en Defensie

Nederland blijft Oekraïne politiek, militair, financieel en moreel onverminderd steunen tegen Russische agressie. In de wet komt dat blijvend minimaal 2 procent van het bruto binnenlands product naar Defensie gaat.

In het Israëlisch-Palestijnse conflict blijft voor het kabinet een tweestatenoplossing het uitgangspunt. Het kabinet blijft streven naar een “duurzame oplossing die door beide partijen wordt gedragen”. Verder zet het in op “verlichting van de ernstige humanitaire noden in de Gazastrook en vrijlating van alle gijzelaars”.

Nederland blijft een constructieve partner in de EU, “ook om onze eigen doelen te bereiken”.

Op ontwikkelingshulp wordt bezuinigd. De hulp die wordt gegeven richt zich vooral op voedselzekerheid en watermanagement. De eerder aangekondigde bezuiniging op ambtenaren wordt voor ambassades en consulaten geen 22 maar 10 procent.

Landbouw en visserij, voedselzekerheid en natuur

Het kabinet wil PAS-melders (boeren die eerder geen vergunning hoefden aan te vragen voor hun stikstofuitstoot, maar het wel meldden) weer perspectief bieden. Het is de bedoeling om weer te gaan sturen op emissies in plaats van op de kritische depositiewaarde (dat is de maximale hoeveelheid stikstof die een natuurgebied aan kan zonder dat de natuur verslechtert).

Het kabinet gaat met de Europese Commissie praten over modernisering van Europese natuurbeschermingsregels en aanpassing van de Natura-2000-doelen. De daadwerkelijk gemeten staat van de natuur moet leidend worden voor de ontwikkelingen in het landelijk gebied. Daarbij worden ook andere factoren dan stikstof meegenomen.

Klimaat en energie

De huidige plannen voor windenergie worden uitgevoerd. De windmolens komen zo veel mogelijk op zee in plaats van op land. Dat moet in 2040 50 GW aan energie opleveren. Bij het aanwijzen van nieuwe windenergieparken kijkt het kabinet eerst naar de gevolgen voor de visserij.

De gaswinning op de Noordzee wordt opgeschaald. Er wordt geen gas meer gewonnen uit het Groningerveld, zo staat letterlijk in de tekst. Voor twee extra kerncentrales wordt 9,5 miljard euro uitgetrokken.

Nationale en internationale veiligheid

In het najaar komt het kabinet met een plan om de “weerbaarheid tegen militaire en hybride dreigingen versneld te verhogen”. Naast het versterken van de krijgsmacht worden burgers, overheid, bedrijven en organisaties meegenomen in bewustwording van de risico’s die Nederland loopt. Ook komen er crisisoefeningen en een Veiligheidstop waar de maatregelen worden besproken.

Het kabinet gaat extra investeren in de veiligheidsdiensten AIVD en MIVD. Politie en het Openbaar Ministerie krijgen een grotere rol in de aanpak van spionage. De import van elektronica en diensten vanuit landen met een vijandig cyberprogramma wordt afgebouwd.

De straffen voor terroristische misdrijven gaan omhoog. Er komt een “slim” verbod op ongewenste buitenlandse financiering van onder meer Nederlandse verenigingen, stichtingen, kerkgenootschappen en informele organisaties.

Share.
Exit mobile version