NOS Nieuws•
De Tweede Kamer wil dat er leeftijdsgrenzen komen voor het gebruik van sociale media als X, TikTok en Instagram. Een krappe meerderheid wil op die manier kwetsbare jongeren beschermen. Hun mentale en fysieke gezondheid staat op het spel, vindt de Kamer. Daarom zou het goed zijn als er een minimumleeftijd van 15 jaar gehanteerd wordt, maar hoe en door wie dat gehandhaafd moet gaan worden is nog niet duidelijk.
Het gaat niet direct om een verbod, maar om een norm die gesteld kan worden. Het zou een dringend advies aan ouders kunnen zijn om hun kinderen die jonger zijn niet bloot te stellen aan de verslavende sociale media, omdat daar veel schadelijke content en desinformatie te vinden is.
De techbedrijven zelf doen ook te weinig om een gezonde en veilige omgeving te bieden voor kinderen. Soms gebruiken ze verslavende technieken om aan jongeren te verdienen, staat in het voorstel van D66, dat mede is ingediend door NSC, CDA, ChristenUnie en SGP. De motie kreeg vandaag steun van GroenLinks-PvdA, BBB, SP, Volt en JA21.
Gezamenlijke Europese aanpak
De ondergrens van 15 jaar komt niet uit de lucht vallen. Ook in andere landen wordt aan die leeftijd gedacht. Het kan zijn dat er per platform een andere leeftijdsgrens komt.
Staatssecretaris Karremans (Jeugd, Preventie, Sport) staat positief tegenover een leeftijdsnorm. Hij overlegt binnenkort met zijn Europese collega’s over een gezamenlijke aanpak van het probleem. De Kamer wil dat hij zich daar gaat inspannen om tot regels te komen die ook gehandhaafd gaan worden.
Karremans wil voor de zomer met een advies aan ouders komen over de leeftijd waarop ze hun kinderen een smartphone zouden moeten geven die de mogelijkheid biedt om gebruik te maken van sociale media.