NOS Nieuws•
-
Saskia Houttuin
correspondent Afrika
-
Saskia Houttuin
correspondent Afrika
De Keniaanse overheid is op sociale media een tegencampagne begonnen die jonge Kenianen ervan moet overtuigen dat de komst van koning Willem-Alexander en koningin Máxima goed is voor hun land.
Deze week wordt online geprotesteerd tegen het staatsbezoek, dat tussen 18 en 20 maart moet plaatsvinden op uitnodiging van president William Ruto. Maar veel Kenianen vinden het bezoek ongepast, omdat Ruto wordt beschuldigd van grove mensenrechtenschendingen.
Na een golf van kritische berichten over het staatsbezoek wordt platform X sinds donderdag overspoeld met posts met een heel andere teneur. ‘Karibu Kenya’, welkom in Kenia, staat boven foto’s die worden gedeeld van het koningspaar.
Deze beelden moeten mensen overtuigen van het belang van het bezoek van het Nederlandse koningspaar:
Ook zijn er filmpjes en teksten met namen als “Dertig redenen waarom Kenia de rode loper uitrolt voor de Nederlandse koninklijke familie”. Daarin wordt het belang van de handelsrelatie tussen de twee landen uiteengezet, onder meer op het gebied van landbouw, toerisme en transport.
“We noemen dit socialemediadiplomatie”, zegt Dennis Itumbi. Hij staat aan het hoofd van een overheidsinstantie die onder meer online campagnes voert ten faveure van president Ruto. Itumbi werd in augustus benoemd, enkele maanden na het begin van massale protesten tegen een afgekondigde belastingverhoging op levensproducten.
“We willen jonge mensen hiermee laten zien waarom Nederland zo belangrijk is”, zegt hij aan de telefoon vanuit de hoofdstad Nairobi. “Het moet duidelijk zijn dat het koningspaar echt niet alleen voor Ruto komt. Jonge mensen op sociale media begrijpen niet dat relaties van staat tot staat verder gaan dan alleen persoonlijkheden. Ze moeten het bezoek in een breder perspectief zien.”
Itumbi’s afdeling benaderde deze week socialemediagebruikers met kant-en-klare hashtags, leuzen en foto’s. “We hebben gekozen voor peer-to-peer-communicatie”, licht hij toe. “We hebben een groep jonge mensen aangesproken op sociale media of zij willen meewerken. Zij krijgen online een snelle training. Ze worden er niet voor betaald.”
Ontvoeringen
De aankondiging van het staatsbezoek komt op een moment dat in Kenia veel onrust is over doden door politiegeweld en de hoge aantallen verdwijningen. Sinds de start van de protesten in juni vorig jaar zouden zeker tachtig mensen zijn ontvoerd. Veel van hen hebben zich kritisch uitgelaten over de overheid en president Ruto. Twintig zijn er nog altijd vermist.
Hoewel de autoriteiten alle betrokkenheid ontkennen, wijzen mensenrechtenorganisaties naar de inlichtingendienst. Woensdag beschuldigde staatssecretaris Justin Muturi de inlichtingendienst van het kidnappen van zijn zoon, afgelopen zomer. Volgens Muturi kwam zijn zoon pas vrij na een telefoontje van president Ruto.
‘Georganiseerde cyberaanvallen’
Toeval of niet: de overheid slaat deze week een hardere toon aan tegen socialemediagebruikers. Het ministerie van Buitenlandse Zaken schreef in een verklaring zich zorgen te maken over posts “waarin misinformatie en desinformatie wordt verspreid, met als doel de geloofwaardigheid van de regering te ondermijnen”. Zij spreken van “georganiseerde cyberaanvallen” die erop gericht zouden zijn om “hooggeplaatste bezoeken te ontmoedigen”.
Vrijwel gelijktijdig verklaarde het ministerie van Binnenlandse Zaken “toenemend misbruik” op sociale media te willen aanpakken. In een overleg met telecombedrijven zei het departement dat alle socialemediabedrijven ook een fysiek kantoor in Kenia moeten hebben. Het is niet duidelijk of de commotie rondom het staatsbezoek de aanleiding is geweest.
Krachtige boodschap
Een online petitie, een initiatief van een Keniaanse expat in Nederland, is nu ruim 20.000 keer ondertekend. “Wij verzoeken de koninklijke familie om het bezoek te heroverwegen”, schrijft zij. “Dat zou een krachtige boodschap aan de Keniaanse bevolking zijn dat hun mensenrechten ertoe doen en dat de internationale gemeenschap meekijkt. Het zou de Keniaanse regering aanzetten om zijn acties te heroverwegen.”
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag reageert in een verklaring: “Nederland is op de hoogte van nationale ontwikkelingen in Kenia en dus ook bewust van de mensenrechtenschendingen. Nederland heeft zich hier vanaf het begin over uitgesproken. We blijven de situatie monitoren en nemen de protesten serieus. Nederland gaat zowel publiekelijk als in contacten met Keniaanse autoriteiten het gesprek hierover aan.”
De Rijksvoorlichtingsdienst zegt inmiddels zo’n 850 protestbrieven te hebben gekregen over het staatsbezoek.