De lijkwagen waarin de kist van oud-president Bouterse lag werd urenlang door Parimaribo gereden

NOS NieuwsAangepast

In Suriname is de kist met de overleden oud-president Desi Bouterse aangekomen bij het kantoor van de Nationale Democratische Partij (NDP), de partij van Bouterse. Rond 12.45 uur (Nederlandse tijd) vertrok de witte lijkwagen bij zijn huis in Leonsberg voor een urenlange rit naar het partijkantoor, waar mensen de mogelijkheid krijgen om afscheid te nemen van Bouterse. Daarna volgt de crematie.

Onderweg naar het partijkantoor reed de auto in Paramaribo langs plekken die voor Bouterse belangrijk waren. De auto met daarin de open kist werd geflankeerd door mannen in militair uniform en camouflagekleding. Langs de weg stonden op sommige plekken aanhangers van de oud-president, veelal gekleed in de kleuren van de NDP. Meerdere auto’s sloten zich aan bij de stoet, die regelmatig tot stilstand kwam doordat mensen zich verdrongen rondom de auto.

Bouterse ligt opgebaard in een open kist:

Rouwstoet met open kist Bouterse rijdt door Paramaribo

Gisteravond werd er in het partijkantoor al een herdenking georganiseerd voor Bouterse door aanhangers. Die herdenking leidde tot beroering, omdat aanwezige journalisten werd gevraagd om in het centrum geen woorden als ‘moordenaar’ en ‘veroordeelde’ te gebruiken in hun live verslagen en bij interviews met aanwezigen.

Nadat de Surinaamse media Starnieuws en De Ware Tijd hadden bericht over de instructies en hun gedeeltelijke boycot, reageerde de NDP dat er sprake was van een misverstand.

Vorige week werd bekend dat Bouterse, tussen 2010 en 2020 president van Suriname, was overleden. Op het moment van zijn overlijden was hij voortvluchtig. Ruim een jaar geleden werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar voor zijn rol bij de zogenoemde Decembermoorden in 1982. Na zijn veroordeling vluchtte hij.

‘Handlangers Decembermoorden mochten afscheid nemen’

Bij de Decembermoorden werden onder leiding van Bouterse, die toen legerleider was, vijftien politieke tegenstanders gemarteld en vermoord. Onder meer vanwege zijn veroordeling besloot de Surinaamse regering Bouterse geen staatsbegrafenis te geven.

Naast Bouterse werden ook vier handlangers veroordeeld in de Decembermoordenzaak: ex-militairen Ernst Geffery, Iwan Dijksteel, Benny Brondenstein en Stephanus Dendoe kregen vijftien jaar cel. Starnieuws schrijft dat drie van hen – Gefferie, Dendoe en Brondenstein – vanochtend (Surinaamse tijd) afscheid mochten nemen van Bouterse in de aula van het mortuarium waar de oud-president lag.

Ze werden in een wit busje van de gevangenis naar het mortuarium vervoerd en werden daarna teruggebracht naar de gevangenis, aldus de nieuwssite. Een vierde veroordeelde ex-militair, Iwan Dijksteel, vluchtte net als Bouterse na zijn veroordeling en is sindsdien spoorloos.

Share.
Exit mobile version