NOS Nieuws•
Het Kennisinstituut onderzocht de vliegbewegingen van 4000 inwoners van Nederland tussen september 2023 en augustus 2024. De helft van de ondervraagden vloog in die periode helemaal niet. Het blijkt dat 25 procent van de Nederlanders 75 procent van de vluchten maakt. In totaal werden er door Nederlanders in de onderzochte periode 15 miljoen vliegreizen gemaakt.
Het KiM kwalificeert 13 procent van hen als veelvlieger: zij hebben drie of meer vliegreizen per jaar gemaakt. Dat waren voornamelijk hoger opgeleiden, mensen tussen de 25 en 29 jaar en Nederlanders met een hoog inkomen, van meer dan 165.000 euro per jaar. Volgens het KiM gaat een deel van hen meerdere keren op zakenreis.
Vakantie of zakelijk
De meeste Nederlanders nemen het vliegtuig om op vakantie te gaan, voor een stedentrip of om familie of vrienden te bezoeken. Dat behelst 81 procent van de gemaakte vliegreizen.
De overige 19 procent vluchten zijn zakelijk, dus voor werk of een opleiding. Van de laatste vliegreis die de ondervraagden hadden gemaakt, werden in één op de vijf gevallen dingen gecombineerd, zoals een zakelijke reis met een vakantie.
Spanje en Griekenland in trek
Spanje is de populairste bestemming bij de laatst gemaakte vliegreis. Voor vakantie is ook Griekenland in trek. Op gebied van zakenreizen wordt er vaak naar het Verenigd Koninkrijk gevlogen. Schiphol is met afstand de grootste luchthaven van vertrek. Twee derde van de laatst gemaakte vliegreizen ging vanaf Schiphol.
Van de ondervraagden verwacht 77 procent in de toekomst te blijven vliegen. De rest zegt dat niet meer te doen, vooral omdat het slecht is voor het milieu en omdat ze het te duur vinden.