Een zelfscankassa

NOS Nieuws

Het leven is opnieuw flink duurder geworden. In november zijn de prijzen 4 procent hoger dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In oktober lag de inflatie met 3,5 procent ook al ver boven het doel van 2 procent.

De inflatie wordt vooral aangejaagd door de almaar stijgende voedselprijzen. Voedsel was deze maand 6,2 procent duurder dan een jaar geleden. Ook diensten werden opnieuw flink duurder.

Vorige maand werden de stijgingen nog gedempt door lagere energieprijzen. In oktober waren stroom en gas 2,7 procent goedkoper. Deze maand waren ze nog maar 0,1 procent goedkoper dan een jaar geleden.

Met de hoge inflatie loopt Nederland behoorlijk uit de pas in Europa. Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, kan niet verklaren waar het verschil vandaan komt. “De inflatiestijging door de huurverhogingen en de hogere accijns op tabak zijn er wel uit. Maar daarmee daalt de inflatie toch niet.”

Lonen en prijsstijgen

Economen discussiëren over de oorzaak van de hoge inflatie. Een deel van hen wijst naar de hoge lonen, terwijl anderen de verklaring zoeken in de hoge bedrijfswinsten.

Van Mulligen zegt daarover: “Het is een beetje een kip-en-ei-verhaal. Bij prijsstijgingen draaien bedrijven direct hogere omzetten, terwijl lonen voor langere tijd worden vastgelegd. Of de hoge inflatie nu door de hoge winsten komt is op basis van deze cijfers niet te zeggen. De winsten kunnen in ieder geval niet verklaren waarom de inflatie in een maand tijd ineens zo omhoog schiet.”

Of Nederland in een loon-prijs-spiraal is terechtgekomen, waarin hogere lonen prijsverhogingen aanjagen, en prijsverhogingen weer leiden tot hogere lonen, blijft vooralsnog gissen. Volgens Van Mulligen is zo’n trend vrij zeldzaam in Nederland: “Dus het zou me verbazen als dat nu wel het geval is. Maar er is ook geen direct bewijs om te zeggen dat het helemaal niet aan de orde is.”

Share.
Exit mobile version