NOS Nieuws••Aangepast
De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol heeft in een televisietoespraak de staat van beleg afgekondigd. Dat betekent dat het parlement en de politieke partijen buitenspel worden gezet en de media onder gezag van het leger worden gesteld. Ook politieke bijeenkomsten en demonstraties worden verboden, evenals stakingen en werkonderbrekingen.
Nadat Yoon zijn toespraak had gehouden, riep de oppositie mensen op om naar het parlement te komen. Rond het parlementsgebouw in Seoul is een chaotische situatie ontstaan. Het parlement is erin geslaagd een motie aan te nemen die bepaalt dat de staat van beleg moet worden opgeheven. Er waren 190 van de 300 leden aanwezig.
Het leger zegt de noodtoestand te blijven handhaven tot president Yoon die opheft. Eerder probeerden troepen het gebouw binnen te dringen, klaarblijkelijk om de aanwezigen eruit te halen. Daarbij werden ze tegengehouden door parlementariërs en hun medewerkers, die brandblussers leegspoten op de militairen. Parlementsvoorzitter Woo Won-shik heeft gezegd dat het parlement de democratie zal beschermen en heeft politie en leger opgeroepen het parlementsterrein te verlaten.
Bekijk hier de beelden van de chaos buiten het parlement:
Chaos bij parlementsgebouw in Seoul
Yoon beweert dat de oppositie, die de meerderheid heeft in het parlement, sympathiseert met aartsvijand Noord-Korea. Bovendien zou de oppositie alles doen om de regering te dwarsbomen en het landsbestuur plat te leggen.
De toespraak, die laat in de avond lokale tijd live werd uitgezonden, was niet van tevoren aangekondigd.
Bekijk hier een deel van de toespraak van de president:
President Yoon kondigt staat van beleg af in Zuid-Korea
De staat van beleg is volgens Yoon nodig om de grondwet te beschermen en om korte metten te maken met “pro-Noord-Koreaanse elementen”. Hij vindt dat hij geen andere keus heeft dan wat in feite neerkomt op een machtsgreep van het zittende staatshoofd.
Grondwettelijke orde
“Ik stel de staat van beleg in om de vrije Republiek Korea te beschermen tegen de dreiging van de Noord-Koreaanse communistische krachten, om de verachtelijke pro-Noord-Koreaanse elementen te elimineren die de vrijheid en het geluk van ons volk bedreigen en om de grondwettelijke orde te beschermen”, zei hij.
Volgens hem dreigt het land “geruïneerd” te worden. Yoon vraagt de bevolking om vertrouwen in hem te hebben en “wat ongemakken” voor lief te nemen. Gewone burgers zullen er zo min mogelijk van merken, heet het in een verklaring waarin de staat van beleg wordt afgekondigd. “Subversieve krachten” kunnen zonder meer worden opgepakt en vastgezet. Het document is ondertekend door de opperbevelhebber van het leger, generaal Park An-su.
De leider van Yoons eigen conservatieve partij, Han Dong-hoon, spreekt van een “verkeerd besluit”. Hij haastte zich na de toespraak van Yoon meteen naar het parlementsgebouw. Oppositieleider Lee Jae-myung zegt dat het afkondigen van de staat van beleg ongrondwettig is.
Op deze beelden die door de NOS zijn geverifieerd is te zien dat Lee Jae-myung over een muur klimt om bij het parlement te komen:
De Democratische Partij heeft onlangs in een motie aangedrongen op het ontslag van drie hooggeplaatste aanklagers en bovendien de begrotingsplannen van de regering verworpen. Lee was twee jaar geleden kandidaat bij de presidentsverkiezingen, maar verloor toen van Yoon.
Nu staat hij in de peilingen juist voor op Yoon. De president heeft bovendien de woede van de oppositie gewekt door onderzoeken tegen te houden naar schandalen waarbij zijn vrouw en enkele hoge functionarissen zijn betrokken.
Zuid-Korea kent een geschiedenis van dictatoriale regimes, maar sinds 1980 – toen de staat van beleg voor laatst werd afgekondigd – geldt het land als democratisch en stabiel.