Macron probeert de rust op het eiland Nieuw-Caledonië terug te laten keren door een bezoek

NOS NieuwsAangepast

De Franse president Macron is aangekomen in Nieuw-Caledonië. Hij doet daar een poging om de dodelijke rellen en politieke onrust daar een halt toe te roepen. De afgelopen week, vooral ’s nachts, is het onrustig op het hoofdeiland van de eilandengroep ten oosten van Australië. Bij plunderingen en rellen vielen zes doden, onder wie twee agenten.

De inheemse bevolking, de Kanaken, protesteren tegen de Franse plannen om mensen die minimaal tien jaar in Nieuw-Caledonië wonen meer stemrecht te geven. De Franse Tweede Kamer stemde eerder deze week in met dat plan. Tot nu toe mochten alleen mensen en hun kinderen stemmen die al voor 1998 op het eiland woonden.

Bekijk hier beelden van afgelopen tijd uit Nieuw-Caledonië en de aankomst van Macron:

Emmanuel Macron bezoekt Nieuw-Caledonië na dodelijke rellen

Het plan heeft tot grote woede van de Kanaken geleid. Zij vrezen dat hun stem nu minder waard wordt. De Kanaken vormen ongeveer 40 procent van de bevolking van 270.000 mensen. Al jarenlang strijden de Kanaken voor onafhankelijkheid van Frankrijk.

Sinds Nieuw-Caledonië in 1998 meer politieke autonomie verkreeg en de basis werd gelegd voor een onafhankelijkheidsreferendum, zijn tienduizenden Fransen naar de eilandengroep verhuisd.

“Mijn doel is om aan de kant van de bevolking te staan, zodat we snel weer vrede, kalmte en veiligheid krijgen”, zei Macron bij aankomst.

Sinds vorige week wordt er geplunderd en worden voertuigen en winkels in brand gestoken. Op het hoofdeiland in het Franse overzeese gebied werd vorige week de noodtoestand uitgeroepen voor minstens twaalf dagen. Macron heeft bij zijn bezoek al aangegeven dat wat hem betreft die noodtoestand niet verlengd hoeft te worden. “Want ik ben hier. Omdat ik geloof dat er een dialoog nodig is”, zei Macron. “Ik roep de leiders hier op hun verantwoordelijkheid te nemen.”

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft contact met enkele Nederlanders die daar gestrand zijn. Het ministerie onderzoekt of zij meekunnen met een evacuatievlucht naar Australië of Nieuw-Zeeland.

Share.
Exit mobile version