Een demonstratie op Wereldvrouwendag in Rabat vorig jaar

NOS Nieuws

De regering van Marokko heeft wijzigingen in het familierecht en erfrecht aangekondigd die gunstig uitpakken voor vrouwen. Ze komt daarmee tegemoet aan wensen van de vrouwenbeweging die al jaren op hervormingen aandringt.

Als de wetswijzigingen worden aangenomen, krijgen vrouwen het wettelijk recht om over de opvoeding van hun kinderen mee te beslissen, ook als ze gescheiden zijn.

Nu beslist de ex-man naar welke school zijn kinderen gaan, ook al wonen die bij zijn ex-vrouw. Ook voor minder belangrijke zaken is de toestemming van de ex-man nodig, bijvoorbeeld bij de aanvraag van een identiteitsbewijs voor een kind.

Huwelijk

De minimumleeftijd om te trouwen gaat naar 18 jaar. Alleen onder bijzondere omstandigheden mag al met 17 jaar worden getrouwd. Wat die bijzondere omstandigheden zijn, is nog niet bekend.

De minimumleeftijd voor het huwelijk is nu 16 jaar. Met name in afgelegen, arme gebieden worden meisjes ook al met 14 jaar uitgehuwelijkt. Dat is vooral om economische redenen: het uit huis gaan van een kind betekent dat er een mond minder gevoed moet worden.

De regering wil ook de scheidingsprocedures bekorten tot maximaal zes maanden. Mediation moet ervoor zorgen dat huwelijksproblemen worden opgelost, voordat echtparen besluiten om te gaan scheiden.

Als het aan de regering ligt, krijgen vrouwen het recht om in het huwelijkscontract vast te leggen dat de echtgenoot er een tweede bij kan nemen.

Als zo’n clausule ontbreekt, mag de man alleen in bijzondere gevallen een tweede vrouw trouwen, bijvoorbeeld als de eerste vrouw geen kinderen kan krijgen.

Erfrecht

Het islamitische recht kent mannen een groter deel van erfenissen toe dan vrouwen. De regering omzeilt dat probleem door mensen de kans te geven om tijdens hun leven grote donaties aan bijvoorbeeld hun dochters te doen. Dit soort donaties mogen ook aan niet-islamitische huwelijkspartners worden gedaan.

Als de meer dan honderd wetswijzingen worden aangenomen, krijgt de vrouw van een overleden man het huis en gaat dat niet naar de kinderen of de familie van de man.

Advocaat Ghizlane Mamouni van de vrouwenrechtenorganisaties Kif mama Kif baba is blij met de voorstellen, maar moet het eerst nog zien. “Veel plannen ogen positief maar we moeten afwachten hoe het er op papier uitziet, voordat we reageren. We gaan bestuderen wat goed is en wat niet en wat verduidelijkt moet worden.”

Share.
Exit mobile version