NOS Nieuws•
Een vrouw die de beoogd Amerikaanse minister van Defensie Pete Hegseth beschuldigt van seksueel misbruik, zegt dat ze mogelijk gedrogeerd was voor het incident. Ze heeft daar destijds melding van gemaakt bij agenten, staat in het politiedossier dat nu is vrijgegeven.
Hegseth ontkent de aantijgingen. Hij geeft toe de vrouw te hebben afgekocht om een proces te voorkomen, maar zegt dat hij dat deed om zijn tv-carrière te beschermen tegen laster.
De vrouw had Hegseth, een conservatieve presentator op Fox News, in oktober 2017 uitgenodigd te komen spreken op een congres voor Republikeinse vrouwen. Ze vertelde de politie dat hij zich daar als een engerd (“creeper“) gedroeg, omdat hij vrouwen lastigviel.
Toen ze bij de nazit verhaal ging halen bij hem, mondde dat uit in gebekvecht, beaamde een hotelmedewerker die er getuige van was. Daarna zegt de vrouw zich slechts flarden te herinneren. Ze houdt er rekening mee dat iemand iets in haar drankje heeft gegooid om haar weerloos te maken.
‘Wederzijdse instemming’
Ze vertelde de politie niet meer te weten hoe ze op zijn hotelkamer waren beland. Wel omschreef ze hoe Hegseth haar telefoon afnam en de uitgang blokkeerde terwijl zij hem meerdere keren van zich afhield. Het eerstvolgende wat ze zich daarna herinnert, was seks met Hegseth.
Hegseth vertelde de politie juist dat alles met wederzijdse instemming was gebeurd. Hij zou de vrouw zelfs nog meerdere keren hebben gevraagd of ze er echt wel akkoord mee was. Volgens hem voelde de getrouwde vrouw zich naderhand schuldig en beloofde hij toen met niemand erover te praten.
Hegseths advocaat zegt dat hij haar enkele jaren later had afgekocht, omdat ze had gedreigd alsnog naar rechter te stappen. Omdat hij vreesde dat hij ten tijde van de #MeToo-beweging ontslagen zou worden bij Fox News, besloot hij haar een niet nader genoemd bedrag te geven om haar het zwijgen op te leggen.
Trump verraste Washington vorige week met zijn keuze op Defensie, omdat Hegseth wel in de Nationale Garde aan het front gediend heeft, maar geen ervaring heeft met het leiden van een groot bureaucratisch apparaat als het Pentagon. De terugkerend president zou vooral gecharmeerd zijn van Hegseths belofte om “woke” in het leger te bestrijden en het “linkse verraad” van de troepen aan te pakken.
De oude misbruikbeschuldigingen doken op toen The Washington Post een memo in handen kreeg dat het slachtoffer erover naar Trumps mensen had gestuurd. Naar verluidt kwamen de beschuldigingen als een grote verrassing voor het team.
Hegseths advocaat zegt dat het politiedossier alleen maar bewijst dat zijn cliënt grondig is onderzocht en er toch geen aanklacht volgde. Waarom dat niet gebeurde, is onbekend: de toelichting daarover door de openbaar aanklager maakte geen onderdeel uit van het vrijgegeven dossier.
De kwestie zal ongetwijfeld aandacht krijgen als in januari de Amerikaanse Senaat de benoemingen van Trump moet goedkeuren.