Reddingswerkers helpen gewonden

NOS NieuwsAangepast

Meer dan 400 mensen die vastzaten onder het puin na de aardbeving in Tibet van gisteren zijn gered. Dat zeggen Chinese autoriteiten. Een onbekend aantal mensen is nog vermist.

Meer dan 14.000 reddingswerkers zoeken in het enorme gebied verder naar overlevenden. De kou maakt de kans op het vinden van meer overlevenden steeds kleiner. Door de lage temperaturen in het Himalayagebied ligt onderkoeling op de loer. Afgelopen nacht daalde de temperatuur tot 16 graden onder nul.

Het getroffen gebied is moeilijk te bereiken. De regio Tingri is een uitgestrekt en dunbevolkt gebied op duizenden meters hoogte. Tibet kent al niet veel grote wegen en de wegen die er zijn, zijn veelal beschadigd.

Reddingswerkers hebben grote moeite om het afgelegen gebied te bereiken en zoeken met blote handen naar overlevenden:

Met blote handen zoeken naar aardbevingsslachtoffers in afgelegen deel Tibet

Dinsdag rond 09.00 uur lokale tijd was er een aardbeving met een kracht van 7,1 in de regio Tingri, niet ver van de voet van de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld. Er zijn 150 naschokken geregistreerd, waarvan meerdere een kracht tussen 4 en 5 hadden. De aardbeving was ook te voelen in buurlanden Nepal en India.

Tenten, bedden en jassen

De aardbeving heeft tot nu toe aan ten minste 126 mensen het leven gekost en duizenden huizen zijn verwoest. Volgens de Chinese autoriteiten hebben duizenden mensen mogelijk geen onderdak. Vicepremier Zhang van China is vandaag in het gebied om toezicht te houden op de hulpoperatie.

Ruim 30.000 mensen zijn inmiddels uit het gebied geëvacueerd, aldus het Chinese Rode Kruis. Zij krijgen van de hulporganisatie voedsel en noodhulppakketten in een van de achttien door de overheid opgezette opvanglocaties. Ook worden er noodpakketten uitgedeeld en toiletten neergezet.

De temperaturen in het gebied kunnen in deze tijd van het jaar ’s nachts dalen tot 20 graden onder nul. Het Chinese weerbureau roept mensen op om beschutting te zoeken tegen de wind en de kou. Autoriteiten hebben tenten, bedden en jassen naar het getroffen gebied gestuurd.

Zware aardbevingen komen vaker voor in het Himalayagebied, waar veel van de hoogste bergen ter wereld liggen. Regelmatig verandert de hoogte van die bergen door een beving.

Share.
Exit mobile version