Na een Israëlische luchtaanval op een school in Gaza-Stad, 13 januari 2025

NOS Nieuws

Voor het eerst in maanden lijkt er reden te zijn voor optimisme in de oorlog in Gaza. In Doha wordt al weken onderhandeld tussen delegaties van Israël en Hamas. Volgens bemiddelaar Qatar zit er een doorbraak aan te komen. De Israëlische buitenlandminister Sa’ar zegt ook dat er vooruitgang is geboekt.

Hamas zegt dat er op een aantal kernpunten vorderingen zijn gemaakt. Een definitieve versie van een akkoord zou naar de betrokken partijen zijn gestuurd, onder meer naar het hoofd van de Mossad en de premier van Qatar. Wel zijn er nog obstakels om tot een definitief akkoord te komen, zeggen verschillende bronnen die dicht bij de onderhandelingen staan.

Zo denken enkele Gazanen over een mogelijk bestand:

Hoe denken Gazanen over een mogelijk bestand?

Met de deal die nu op tafel ligt zouden in een eerste fase vrouwen en oudere mannen vrij moeten komen. Zij zouden geruild worden tegen een aantal Palestijnse gevangenen. Daarna moet er gesproken worden over de vrijlating van de andere gijzelaars. Er zitten nog bijna honderd gijzelaars vast, bekend is dat zeker een derde van hen niet meer leeft.

Trump in Witte Huis

Het afgelopen jaar lukte het ondanks herhaalde pogingen van Qatar, Egypte en de Verenigde Staten niet om een einde te laten komen aan het geweld in de Gazastrook. Maar met het aantreden van Donald Trump in het vooruitzicht zou daar verandering in kunnen komen. Betrokkenen zeggen dat er voor volgende week een deal moet komen.

Over een kleine week zit Trump opnieuw in het Witte Huis, en voor die tijd wil de aankomende Amerikaanse president dat Hamas alle gijzelaars vrijlaat. Hij dreigde de afgelopen tijd meerdere keren dat anders “de hel losbarst” in Gaza. Wat hij daar precies mee bedoelde, wilde Trump niet zeggen.

Ook president Biden lijkt zich extra in te spannen voor een deal, in de laatste weken van zijn presidentschap. Gisteren zei hij aan de telefoon met Netanyahu dat er “een dringende noodzaak is” voor een deal en dat er daarmee ook meer humanitaire hulp naar binnen moet. Zijn team werkt nauw samen met het team van Trump bij de onderhandelingen.

Het voorstel waar de delegaties over onderhandelen zou vergelijkbaar zijn met een voorstel dat president Biden in mei al presenteerde, maar waar nooit een akkoord over gesloten werd. De twee partijen bleven al die tijd lijnrecht tegenover elkaar staan: Hamas wilde een definitief einde aan de oorlog en een vertrek van het Israëlische leger uit Gaza, Israël wilde aanwezig blijven.

Premier Netanyahu heeft na de terreuraanslag op 7 oktober gezegd Hamas volledig te willen vernietigen. Inmiddels is de top van Hamas uitgeschakeld en lijkt er van de gewapende tak weinig meer over. Door Israëlische bombardementen zijn grote delen van Gaza verwoest. Zeker 46.000 Palestijnen zijn gedood, al ligt dat aantal naar schatting veel hoger.

‘Catastrofe’

In Israël is niet iedereen blij met de optimistische geluiden. De ultrarechtse minister Smotrich is groot tegenstander. Hij zegt dat de deal die wordt besproken een “overgave” is en “een catastrofe voor de nationale veiligheid” van Israël, tot woede van de families van gijzelaars. Hij dreigde eerder al uit het kabinet van Netanyahu te stappen als er een akkoord zou komen.

Intussen gaan de Israëlische luchtaanvallen op Gaza bijna onophoudelijk door. In de eerste paar dagen van het nieuwe jaar vielen er honderden doden door de bombardementen. Daar komt bij dat de Palestijnen moeten zien te overleven in tentenkampen in steeds slechtere omstandigheden, zeker nu het winter is.

Share.
Exit mobile version