NOS Nieuws•
De meeste werknemers zullen in 2025 meer geld overhouden, blijkt uit berekeningen van ADP, dat de salarisadministratie doet voor veel bedrijven en organisaties. Iemand met een modaal salaris (3.588 euro bruto) krijgt elke maand 56 euro meer op zijn rekening.
Dat komt vooral doordat de inkomstenbelasting voor middeninkomens omlaag gaat. Het belastingtarief in de eerste schijf daalt van 36,97 naar 35,82 procent.
Ook gepensioneerden houden door verlaagde belastingen meer geld over. Senioren met een aanvullend pensioen van 1.000 euro per maand zijn 12 euro minder verschuldigd aan de fiscus.
Parttimers en lage inkomens de dupe
Werkenden met lage inkomens gaan er op achteruit. Iemand die maandelijks tussen de 1.000 en 2.000 euro bruto verdient, is iedere maand zo’n 30 euro meer aan belasting kwijt.
Dat komt onder meer doordat de maximale algemene heffingskorting, wat iemand belastingvrij mag verdienen, omlaag gaat. Daardoor zullen meer parttimers en anderen met lage inkomsten meer belasting moeten gaan betalen, zegt ADP.
Meer loonstijging dan inflatie
In de afgelopen jaren betekende verlaagde belastingen niet per se dat mensen meer te besteden kregen. De inflatie gooide roet in het eten; daardoor gingen de prijzen omhoog.
In 2025 wordt het anders, voorspellen economen: de lonen zullen meer stijgen dan de inflatie. Daardoor merken mensen dat ze daadwerkelijk meer geld over hebben om uit te geven of te sparen.
In economische termen heet het dan dat de reële lonen stijgen. De economische bureaus van ING, Rabobank en ABN Amro voorspellen allemaal dat dat komend jaar gebeurt.
Dit komt onder meer doordat de lonen in nieuwe cao’s flink zijn gestegen, gemiddeld 5 procent volgens werkgeversvereniging AWVN.