NOS NieuwsAangepast

De Tweede Kamer gaat akkoord met de mestplannen van minister Wiersma. Een meerderheid van de coalitiepartijen en de oppositiepartijen GroenLinks-PvdA, D66, CDA, SP, Denk, ChristenUnie, Volt en JA21 steunde een wetsvoorstel van de BBB-minister.

Kern van de wet is dat er een ‘afroming’ van dierrechten komt als boeren hun bedrijf buiten de familie verkopen. Via dierrechten wordt bepaald hoeveel vee een onderneming maximaal mag houden om zo de mestproductie te beperken.

Melkveebedrijven moeten volgens de nieuwe wet bij verkoop van het bedrijf 30 procent van de rechten inleveren, varkenshouderijen 25 procent en pluimveebedrijven 15. Volgens Wiersma zijn de maatregelen nodig, omdat er vanwege Europese regels stapsgewijs een eind komt aan de uitzonderingspositie voor Nederlandse boeren in het Europese mestbeleid, waardoor boeren minder mest mogen uitrijden.

Amendement verworpen

Een wijzigingsvoorstel van oppositiepartijen CDA en SGP om de varkens- en pluimveehouders geen strengere mestplannen op te leggen, haalde het niet.

BBB, de partij van Wiersma, stemde niet alleen in met de plannen van de minister, maar keerde zich ook tegen het voorstel om varkens- en pluimveeboeren te ontzien. De kwestie ligt erg gevoelig in de achterban van BBB. Vooral bij pluimveehouders en varkensboeren zijn de plannen verkeerd gevallen. Voorzitter Bart-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders is bang dat er zeker een paar honderd pluimveehouders failliet gaan als de voorstellen doorgaan.

Bang voor krimp hele veestapel

BBB-leider Van der Plas zei vandaag dat pluimvee- en varkensboeren er de afgelopen jaren alles aan hebben gedaan om hun mestverwerking op orde te hebben. Ze snapt dan ook dat deze sectoren niet begrijpen dat ook zij dierrechten moeten afromen. Maar ze voegde eraan toe dat Wiersma de afromingspercentages voor varkens en pluimvee heeft verminderd ten opzichte van plannen van haar voorganger.

BBB had liever gezien dat de sectoren worden ontzien, maar de partij heeft dus toch tegen het amendement van CDA en SGP gestemd. “De dreiging is te groot dat Brussel dan een generieke korting gaat opleggen en er een gedwongen krimp van de hele veestapel komt. Dat wil ik nooit op mijn geweten hebben”, zei Van der Plas.

Overigens had het wijzigingsvoorstel het ook niet gehaald als BBB het wel had gesteund. Behalve de indieners SGP en CDA stemden verder alleen Forum voor Democratie en JA21 ervoor.

In deze video van vorige week wordt de mestcrisis uitgelegd:

Overvolle mestkelders en silo’s, de mestcrisis uitgelegd

Share.
Exit mobile version