NOS Nieuws•
-
Guus Boeren
redacteur Europese Unie
-
Kysia Hekster
Correspondent Europese Unie
-
Guus Boeren
redacteur Europese Unie
-
Kysia Hekster
Correspondent Europese Unie
Techgigant Meta heeft gisteren ook in de EU de eerste stap gezet die nodig is om het modereren van berichten te versoepelen. Dat melden bronnen binnen de Europese Commissie aan de NOS.
Gisteren kondigde topman Mark Zuckerberg van Meta aan dat het bedrijf in de Verenigde Staten de samenwerking met factcheckers gaat stoppen en zijn moderatieregels gaat veranderen. Het bedrijf zegt tegen Politico voorlopig nog niet van plan te zijn ook in de EU te stoppen met factcheckers. Het bedrijf bekijkt daarnaast nu eerst de verplichtingen die het binnen de EU heeft als het gaat om moderatie, voordat het aanpassingen doet.
Eerste stap voor veranderingen in Europa
Nu blijkt dat Meta gisteren een eerste stap heeft gezet die nodig is om ook in Europa deze verandering door te voeren. Voordat techgiganten in de EU grote aanpassingen op hun platforms mogen aanbrengen, moeten ze een risicoanalyse naar de Europese Commissie sturen. De Europese Commissie kan aan de hand daarvan bepalen of de nieuwe systemen voldoen aan Europese wetgeving. Meta heeft die risicoanalyse gisteren naar de Commissie gestuurd.
Onder de Europese digitale wetgeving, die vorig jaar inging, worden grote techbedrijven verantwoordelijk gehouden voor onder meer het tegengaan van desinformatie, de verspreiding van berichten die aanzetten tot haat en de beïnvloeding van verkiezingen.
Tot nu toe deed Meta dat met professionele factcheckers. In de Verenigde Staten gaat het bedrijf straks een systeem invoeren waarbij andere gebruikers commentaar kunnen leveren op mogelijk misleidende berichtgeving. Dat is vergelijkbaar met de zogenoemde Community Notes die al op X worden gebruikt.
Met het opsturen van de risicoanalyse sorteert Meta voor op aanpassingen in Europa. De Europese Commissie is de risicoanalyse nu aan het bestuderen. Hoelang het duurt voordat er een besluit over wordt genomen, is nog onbekend.
Procedure mogelijk
Als blijkt dat onder het nieuwe systeem fundamentele risico’s op bijvoorbeeld het verspreiden van desinformatie niet weggenomen worden, kan de Europese Commissie een procedure beginnen tegen Meta. Op dit moment lopen er al twee procedures tegen het bedrijf, één over het beschermen van kinderen en een tweede over de zichtbaarheid van politieke berichten. Ook tegen andere bedrijven lopen soortgelijke procedures, bijvoorbeeld tegen X en TikTok.
Als een groot techbedrijf weigert te voldoen aan de Europese digitale regels, kan de Europese Commissie in het uiterste geval een boete van 6 procent van de wereldwijde jaaromzet opleggen.
Meta was vanmiddag nog niet beschikbaar voor een reactie.