Israël bevestigt voornemen in Libanon te blijven na deadline
Israëlische troepen blijven voorlopig op vijf strategische plekken in Zuid-Libanon. Dat zegt een woordvoerder van het Israëlische leger, waarmee eerdere berichten worden bevestigd. Morgen verstrijkt de deadline voor de Israëlische terugtrekking uit Libanon, zoals afgesproken in het bestand dat eind november van kracht werd. Deze deadline was al een keer eerder door Israël verschoven.
Volgens de woordvoerder is het nodig de vijf plekken bezet te houden om “Israëlische burgers te beschermen”. Hij zegt dat de posities op termijn zullen worden overgedragen aan het Libanese leger.
Het gaat om plekken die uitkijken op Israëlische plaatsen aan de andere kant van de grens, zeggen een Libanese overheidsfunctionaris en twee buitenlandse diplomaten tegen persbureau Reuters. Israël wil daar blijven om inwoners van Noord-Israël gerust te stellen. Op 1 maart gaan deze inwoners terug naar huis. Ze waren geëvacueerd na het begin van de beschietingen tussen Israël en Hezbollah op 8 oktober 2023.
De diplomaten zeggen dat er nog gesproken wordt over alternatieven voor een Israëlische aanwezigheid op de vijf locaties, zoals de stationering van VN-vredestroepen. Frankrijk heeft eerder gezegd daar troepen voor te willen leveren.
Drie Palestijnen overleden aan verwondingen in Gaza
In Gaza zijn drie Palestijnen bezweken aan hun verwondingen, opgelopen bij verschillende Israëlische beschietingen vorige week. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa. Eén man was zaterdag gewond geraakt door geweervuur in Rafah, een tweede bij een luchtaanval in Khan Younis. De derde, die gisteravond overleed, was gewond geraakt bij een luchtaanval op woensdag.
Gisteren werden drie Palestijnse politieagenten gedood bij een Israëlische luchtaanval in Rafah. Israël zei dat het de aanval had uitgevoerd omdat de agenten in de buurt van Israëlische troepen kwamen. Hamas veroordeelde de aanval en noemde het een “ernstige schending” van het staakt-het-vuren.
EU wil bijdragen aan wederopbouw Gaza, voor Gazanen
De Europese Unie zegt dat Gazanen moeten kunnen terugkeren naar huis en wil bijdragen aan de wederopbouw van het gebied. Dit standpunt zal de EU volgende week overbrengen aan Israël, blijkt uit een document dat persbureau Reuters heeft ingezien.
Daarmee schaart de EU zich achter Arabische landen in hun afwijzing van een voorstel van de Amerikaanse president Trump. Die wil van de Gazastrook een ‘Rivièra van het Midden-Oosten’ maken. Hij wil dat de Gazanen hun land verlaten. De EU benadrukt dat ontheemde Gazanen op een veilige en waardige manier naar hun woonplaats moeten kunnen terugkeren.
Volgende week maandag zijn Israëlische functionarissen in Brussel voor gesprekken als onderdeel van het associatieverdrag tussen de EU en Israël. Een aantal EU-landen wil dit verdrag heroverwegen vanwege het militaire optreden van Israël in Gaza en Libanon. Voor Nederland en veel andere landen gaat dit te ver.
Vorige maand ondertekenden 250 parlementariërs uit 17 EU-landen, van wie zes uit Nederland, een oproep om het associatieverdrag op te schorten vanwege schendingen van internationaal recht.
Gewonden bij Israëlische inval in Nablus op Westoever
Bij een Israëlische inval in de stad Nablus op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn zeker dertien Palestijnen gewond geraakt. Dat meldt nieuwszender Al Jazeera. Israëlische troepen vielen de stad gisterochtend binnen, en trokken zich daar later op de dag weer uit terug.
Onder de gewonden is een 13-jarige jongen, die door scherven werd geraakt in zijn gezicht en been, zegt de Palestijnse Rode Halve Maan. Meerdere slachtoffers hadden schotwonden. Daarnaast is het Israëlische leger afgelopen nacht Jenin, Nur Shams en Hebron (Al-Khalil) binnengevallen. Ook daar vielen gewonden en heeft Israël tientallen mensen gearresteerd, meldt Al Jazeera.
Het Israëlische leger valt doorlopend steden op de Westoever binnen, naar eigen zeggen gericht op gewapenden groepen die daar actief zijn. Kort na het ingaan van het staakt-het-vuren in Gaza vorige maand begon Israël met een grootschalige aanval op de Westelijke Jordaanoever, waarbij inmiddels 40.000 Palestijnen ontheemd zijn geraakt.
Leger Israël: Hamascommandant gedood in Libanon
Het Israëlische leger heeft de drone-aanval op een auto in de Libanese stad Sidon bevestigd en zegt dat het daarbij een Hamascommandant heeft gedood. Het zou gaan om Mohammed Shaheen, het hoofd van de operaties van Hamas in Libanon.
Hamas heeft zijn dood vooralsnog niet bevestigd. Libanese media meldden eerder dat de bestuurder van de auto was gedood bij de drone-aanval, en drie inzittenden gewond raakten.
Israël plant bouw bijna duizend nieuwe huizen op Westoever
Israël heeft een aanbesteding uitgeschreven voor de bouw van bijna 1000 nieuwe huizen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldt de Israëlische vredesorganisatie Peace Now, die zich inzet voor de tweestatenoplossing.
De aanbesteding behelst een project om de Israëlische nederzetting Efrat, ten zuiden van Bethlehem, uit te breiden. Peace Now waarschuwt dat een uitbreiding van Efrat de verbinding tussen de noordelijke en zuidelijke Westoever in gevaar brengt. Efrat is vlak naast de belangrijkste snelweg tussen Bethlehem en het zuiden van de Westoever gebouwd.
Er zijn meer dan 100 Israëlische nederzettingen op de Westoever waar ruim 600.000 Israëliërs wonen. Onder internationaal recht zijn de nederzettingen illegaal en ze vormen een belangrijk obstakel voor de tweestatenoplossing. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag droeg Israël vorig jaar op om ze te ontmantelen.
Ultrarechtse Israëlische ministers en kolonisten spreken juist openlijk over de annexatie de Westoever en denken dat Trump hen zou steunen. De secretaris-generaal van de VN, Guterres, uitte vorige maand zijn zorgen over zo’n annexatie.
Dode bij Israëlische drone-aanval in Zuid-Libanon
Het Israëlische leger heeft een drone-aanval uitgevoerd op een auto in de kustplaats Sidon in het zuiden van Libanon. Het doelwit zou een Hamas-functionaris zijn geweest, zeggen twee Libanese veiligheidsbronnen tegen persbureau Reuters.
Het Libanese staatspersbureau en de Libanese nieuwssite L’Orient Today melden dat één inzittende is gedood, en drie gewond zijn geraakt. Het Israëlische leger heeft vooralsnog geen verklaring uitgegeven. L’Orient Today meldt nog een tweede drone-aanval in Zuid-Libanon vandaag, in een dorp dicht bij de grens met Israël. Hierbij zijn zover bekend geen slachtoffers gevallen.
Gisteren werd een Libanese vrouw gedood toen Israëlische troepen het vuur openden op een groep mensen die probeerden terug te keren naar hun dorp Houla, ook dicht bij de Israëlische grens. Meerdere mensen raakten gewond. Het Israëlische leger gaf geen commentaar op het incident. Wel zei het meerdere luchtaanvallen te hebben uitgevoerd op wapendepots in Libanon, waar het zei activiteit van Hezbollah te hebben waargenomen.
Zaterdag doodde het Israëlische leger twee Libanezen met een drone-aanval op hun auto, ook in Zuid-Libanon. Het leger zei dat een doelwit een prominent Hezbollah-lid was, die het staakt-het-vuren zou hebben geschonden.
De aanvallen komen een dag voordat de deadline verstrijkt voor Israël om zich terug te trekken uit het zuiden van Libanon, zoals afgesproken is onder het staakt-het-vuren dat eind november van kracht werd. Israël zegt nu dat het op vijf posities in Libanon wil blijven. Hezbollah-leider Naim Qassem hamerde er gisteren op dat Israël zich op de 18e volledig moet hebben teruggetrokken. De Libanese president Joseph Aoun riep Israël vandaag ook op het akkoord na te leven.
Nederlanders zamelen ruim 25 miljoen in voor hulpverlening
Nederlanders hebben sinds oktober 25,6 miljoen euro gedoneerd aan Giro555 voor de slachtoffers van de oorlog in het Midden-Oosten. Dat melden de samenwerkende hulporganisaties. Het geld wordt in Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Libanon, Syrië en Israël ingezet voor medische hulp, schoon drinkwater, voedsel, dekens en vaccinaties tegen onder meer polio.
Nu de wapenstilstand het lijkt te houden, kunnen de hulpverleners in deze landen het geld efficiënter besteden, zegt Giro555-actievoorzitter Harm Goossens: “Vooral nu de toegang tot Gaza is verbeterd, kunnen de hulpverleners hun inspanningen daar opschalen. Ze werken aan herstel van de medische zorg, vooralsnog vanuit mobiele klinieken en noodhospitalen. Ook worden inwoners geholpen bij het herstellen van woningen en scholen.”
Goossens noemt het in het persbericht “indrukwekkend om te zien wat Nederland heeft opgehaald. Hiermee verlenen we volop hulp aan getroffenen in het Midden-Oosten. Daar gaan we de komende tijd mee door.” Na een speciale actiedag op 14 oktober stond de teller op 15 miljoen euro. In de week erna liep het ingezamelde bedrag op tot ruim 21 miljoen en ook daarna bleven er nog donaties binnenkomen. Het gironummer was open tot 31 januari.
Hezbollah-leider eist dat Israël uiterlijk 18 februari weg is uit Libanon
Het Israëlische leger moet uiterlijk morgen zijn vetrokken uit Libanon, eist Naim Qassem, de hoogste Hezbollah-leider. Hij zei niet expliciet wat de militie doet als er nog Israëlische militairen zijn na deze deadline. Wel suggereerde hij dat er mogelijk weer aanvallen zullen worden uitgevoerd.
Als er na morgen nog Israëliërs zijn, dreigde Qassem in een tv-toespraak, zullen ze als bezettingsmacht worden behandeld. “Iedereen weet hoe je met een bezetting omgaat”, zei hij. Israël heeft Zuid-Libanon van 1982 tot 2000 bezet en trok zich onder druk van Hezbollah terug.
In november werd de oorlog tussen Hezbollah en Israël beëindigd met een wapenstilstand. Israël kreeg zestig dagen om zich terug te trekken uit Zuid-Libanon, maar die deadline heeft het buurland niet gehaald. Het Israëlische leger weigert te vertrekken zolang Hezbollah actief blijft in het gebied. Onlangs kwam het tot een geweldsuitbarsting tussen Libanese burgers die wilden terugkeren naar hun bezette huizen en Israëlische militairen.