NOS Nieuws•
De regels voor banken om te controleren of hun klanten geen crimineel geld hebben of overmaken zijn doorgeslagen. Dat schrijft minister Heinen van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.
De witwascontroles kosten banken jaarlijks 1,4 miljard euro. Ook hindert de strakke uitvoering van de regels consumenten en bedrijven in het openen van een betaalrekening, aldus Heinen in de brief waarin hij zijn visie op de financiële sector uiteenzet.
Volgens Heinen is de huidige werkwijze “vastgelopen”, nu banken gezamenlijk 13.000 medewerkers in dienst hebben om alle transacties in de gaten te houden en om ongebruikelijke patronen te signaleren. Dat komt neer op één op de vijf bankmedewerkers.
Dat leidt niet alleen tot hoge kosten van zeker 1,4 miljard euro per jaar, maar het leidt er ook toe dat banken hele economische sectoren uitsluiten, waarvan ze vermoeden dat ze daar veel kostbare controles moeten uitoefenen. “We kennen voorbeelden van impertinente ondervragingen, belemmeringen bij de toegang tot het betalingsverkeer en zelfs discriminatie”, aldus Heinen.
Banken hebben eerder geprobeerd een deel van de witwascontrole gezamenlijk uit te voeren onder de naam Transactie Monitoring Nederland (TMNL), omdat ze dachten dat dit beter en goedkoper zou zijn. Er was veel tegenstand in de Tweede Kamer, die vreesde voor privacyschendingen. De Autoriteit Persoonsgegevens had bezwaren van dezelfde strekking.
Inmiddels is de stekker uit het initiatief getrokken, maar Heinen lijkt de discussie opnieuw te openen. “Streng zijn op criminelen, geen inperking van privacy en minder regeldruk: het kan niet allemaal tegelijk. We moeten durven kiezen”, schrijft de minister. Volgens hem moet er meer ruimte komen om gegevens te delen. Heinen wil daarom samen met de Kamer op zoek naar een “nieuwe balans”.