NOS Nieuws•
Het ziet ernaar uit dat Nederland op korte termijn alsnog vaccins tegen mpox aan landen in Afrika zal doneren. Minister Agema van Volksgezondheid is daar eigenlijk tegen, omdat ze bang is dat Nederland dan zelf langere tijd onder “de veilige voorraad van 100.000 vaccins” zal komen.
Maar er tekent zich een Kamermeerderheid af die vindt dat het kabinet wel degelijk ruim 13.000 doses naar het getroffen gebied in Afrika moet sturen. Agema ontraadde een motie daarover, maar zal de Kamer wel volgen, als die wordt aangenomen.
‘Ook in belang Nederland’
De motie wordt gesteund door een deel van de oppositie en ook regeringspartij NSC is ervoor. Die partijen benadrukken dat het ook in het belang van de gezondheid van Nederlanders is om gehoor te geven aan de oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO om vaccins naar Afrika te sturen. Zo moet de verspreiding van het mpox-virus bij de bron worden aangepakt. Mpox heerst vooral in de Democratische Republiek Congo.
Agema zei daarop onder meer dat andere landen samen al zo’n 4 miljoen vaccins hebben toegezegd en dat de WHO daarmee een half jaar vooruit kan. Eventueel zou Nederland later alsnog vaccins kunnen sturen, vulde ze aan.
Ook oude voorraad
In een soms stekelig debat ging het vaak over adviezen en cijfers en Agema verraste de Kamer met de erkenning dat Nederland ook nog een oude vooraad mpox-vaccins heeft. Kamerleden wilden weten wat dat voor haar afweging betekent.
De minister antwoordde daarop dat die voorraad “eerste generatie-vaccins” betreft, terwijl het WHO-verzoek sloeg op een “derde generatie”. Volgens de minister is de eerste generatie “een lastig vaccin met veel bijwerkingen” die in deze discussie geen rol hoeft te spelen. Ze wilde niet zeggen hoeveel doses er van zijn, omdat het om geheime informatie gaat.