Nederland

Na jaar vol rellen verwacht het voetbal minder incidenten – en dat zonder maatregelen

De ME op het veld bij MVV – Roda JC,  tientallen arrestaties bij NEC – Vitesse, spelers van Excelsior die van het veld moeten vluchten nadat tientallen hooligans van ADO Den Haag het veld bestormen. En dat is nog maar een greep uit de reeks geweldsincidenten in de Nederlandse voetbalstadions vorig seizoen.  

Vincent van der Vlies verwacht namens het Auditteam Voetbal en Veiligheid ook wel een rustiger seizoen. “Ze zeggen weleens: Hope is not a strategy, maar ik denk wel dat het gaat normaliseren dit seizoen.”

De reden voor die hoop: de onrust op de velden vorig seizoen werd volgens kenners voor een groot deel veroorzaakt door de coronacrisis. Twee jaar lang bleven de stadions (zo goed als) dicht, net als de rest van het uitgaansleven. Toen er begin van het vorige seizoen weer gewoon gevoetbald mocht worden voor publiek kwam een heleboel opgekropte frustratie er in één keer uit.

Trend was: elk jaar minder

Nu die druk van het vat is, is er genoeg reden weer een relatief normaal voetbalseizoen te verwachten, zegt Van der Vlies. “Natuurlijk: incidenten zullen er altijd zijn, maar tot aan het begin van de coronacrisis was de trend dat er elk jaar minder problemen waren in de voetbalstadions. Je zag dat er steeds meer geëxperimenteerd werd met minder politie, minder hekken, meer gastvrijheid. Niet gelijk de knuppel in de nek. “

En precies die kant moet het voetbal nu weer op, betoogt hij. “Ik zou zeggen: schiet nu niet in de reflex van meer repressie en hogere hekken in de hoop dat dat iets uithaalt. Met minder hekken creëer meer het gevoel van een uitje. Het zijn maatregelen die ertoe doen, die werken. “

Geen extra maatregelen

Een korte rondgang langs enkele clubs lijkt te laten zien dat de clubs dat advies inderdaad opvolgen. Extra maatregelen worden niet of nauwelijks genomen. “We hebben goede hoop dat we dit jaar in rustiger vaarwater komen, nu corona al een tijd”, zegt een woordvoerder van Willem II. De club degradeerde vorig seizoen uit de eredivisie, maar de sfeer in het stadion van Tilburg bleef meestal goed.

Hoe anders was dat bij Vitesse. De uitwedstrijd bij NEC verliep dramatisch en leverde uiteindelijk tientallen stadionverboden op. Ook Vitesse-Sparta liep uit de hand: supporters betraden het veld en er werd met bier en vuurwerk gegooid. Woordvoerder Koen Jans laat weten dat er vorig seizoen naar aanleiding van die incidenten ‘de nodige stappen op dit vlak zijn ondernomen’. In totaal kregen er meer dan 100 mensen een stadionverbod opgelegd. Meer is er op dit moment niet over te melden, zegt hij. “De blik staat volledig op het nieuwe seizoen gericht.” 

Ook bij NAC Breda gaan ze weinig anders doen dan ze altijd al deden. “We hebben een grote aanhang, maar eigenlijk gebeurt er nooit echt iets vervelends in ons stadion”, zegt een woordvoerder van de club. “Onze aanpak is zorgen dat we in gesprek blijven met de supporters. Dat is een aanpak die bij ons werkt. “

‘Apenrots was leeg’

De geweldsexplosie in de Nederlandse voetbalstadions van vorig seizoen had nog een tweede oorzaak, vertelden enkele ondervraagden  tegen het auditteam. En die tweede oorzaak is óók coronagerelateerd.

“De apenrots is leeg en je kunt nu omhoog klimmen.” In één keer kwamen zochten dezelfde aantal jongeren naar hun plek in de pikorde in de harde kernen, als anders in twee jaar tijd.  

Bron: Incidentevaluatie van de ongeregeldheden in seizoen 2021-2022 / Auditteam  

Tegelijkertijd moeten handhavers ook niet naïef zijn, vindt Van der Vlies. Bij enkele wedstrijden waar de vlam in de pan sloeg, kon je dat van tevoren zien aankomen.

Bij veel derby’s werd vooraf het vuurtje flink opgestookt. Er gebeurden zaken die veel verder gingen dan plaagstootjes uit een gezonde rivaliteit. Er werd slachtafval op een graf van een supporter van de tegenstander gedumpt. Er werd geposeerd met een afgehakte hertenkop bij een ‘vijandig’ stadion.

Ingrijpen

“Als er vooraf zo veel olie op het vuur wordt gegooid, kun je vooraf ingrijpen. Dan kun je alsnog last minute besluiten de wedstrijd zonder uitpubliek te laten spelen bijvoorbeeld.” 

Het zijn vaak derby’s waar die problemen spelen. Een zo’n derby waarbij je op de problemen kon wachten was die tussen MVV Maastricht en Roda JC uit Kerkrade:

Maar ook al zul je sommige geweldsexplosies vooraf zien aankomen, het blijven incidenten. De hoop, de goede hoop zelfs, is dat het afgelopen seizoen dat ook was: een incident.

Van der Vlies: “Hopelijk was afgelopen seizoen eenmalig. Iets wat we snel kunnen vergeten. Dat we over vijf jaar terugkijken en zeggen: weet je nog? Dat ene seizoen na corona?”

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button