NOS Nieuws•
Nederland is opnieuw gedaald op een internationale ranglijst over kinderrechten. Het gaat om de KidsRights Index, een initiatief van de gelijknamige internationale kinderrechtenorganisatie. KidsRights doet hiervoor wereldwijd onderzoek samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Nederland heeft een lagere score dan vorig jaar. Ons land heeft de fundamentele kinderrechten niet genoeg op orde, stelt voorzitter Marc Dullaert, en is niet voorbereid op de digitale toekomst.
Volgens die index zijn er verschillende zorgelijke ontwikkelingen in Nederland, zoals de lage vaccinatiegraad en materiaal op internet van seksueel misbruik van kinderen. Daarnaast is er naar de mening van Dullaert te weinig prioriteit voor de rechten van kinderen in beleid en besluitvorming over asiel en migratie, kinderarmoede en de kwaliteit van jeugdzorg.
Nederland valt dit jaar buiten de top 20: van plaats 19 vorig jaar naar plaats 21 dit jaar. Landen als Qatar en Litouwen scoren beter dan Nederland, vooral als het gaat om de domeinen leven en gezondheid. De score van Nederland blijft gelijk in de domeinen bescherming, het creëren van een gunstig klimaat voor kinderrechten en onderwijs.
Aanpak sociale media
De opstellers van het rapport vragen ook aandacht voor de geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren. Die heeft wereldwijd “een kritiek niveau” bereikt. Daarnaast komt “het verontrustende verband” tussen dat mentale welzijn en “problematisch gebruik van sociale media” aan bod. De aanpak van dit vraagstuk is in geen enkel land op orde, ziet de KidsRights Index.
Volgens voorzitter Dullaert reageert ook Nederland inadequaat. De aanpak staat nog in de kinderschoenen, stelt het rapport, waardoor ons land de mentale gezondheid van jongeren bij gebruik van digitale media nog niet goed kan beschermen.
Hoe zien niet-verslavende sociale media eruit? Verslaggever Youssef Abjij zocht het vorig jaar uit:

Sociale media die niet verslavend zijn, hoe ziet dat eruit?
De discussie eerder dit jaar rond de Netflix-serie Adolescence benadrukt de wereldwijde bezorgdheid over de bescherming van kinderen voor digitale media, vindt Dullaert.
“Maar bewustzijn, verontwaardiging en halve maatregelen zijn niet genoeg. We hebben gecoördineerde, concrete actie nodig om ervoor te zorgen dat de digitale revolutie het welzijn van de 2,2 miljard kinderen wereldwijd verbetert en niet langer in gevaar brengt.”
Dullaert vindt onder meer dat er te weinig onderzoek naar wordt gedaan. “Vraag vooral aan jongeren zelf wat hun problemen zijn met digitale media.”
Problemen in de jeugdzorg
In 2023 kelderde Nederland van plek 4 naar plek 20. Vorig jaar steeg ons land een plekje naar de negentiende plaats, maar nog altijd lager dan andere westerse landen als België en Duitsland. KidsRights wees vorig jaar onder andere op problemen in de Nederlandse jeugdzorg en jeugdbescherming, kinderarmoede en een gebrek aan opvang voor kinderen in asielzoekerscentra.