Nederland

Geschokte reacties op onderzoek naar onwetendheid Holocaust: ‘Zeer ernstig’

Het onderzoek onder 2000 Nederlanders werd vorig jaar gehouden door een internationale organisatie die opkomt voor slachtoffers van de Holocaust. Eerder werd diezelfde peiling gehouden in andere westers landen, maar nergens waren de resultaten zo ernstig als in Nederland.

“We hebben als samenleving veel werk te doen”, concludeert Yeşilgöz. “En snel ook.”

Gevaarlijk en intens kwetsend

“Het immense leed van de shoah is nog overal om ons heen”, zegt D66-fractievoorzitter Paternotte. “Het zaaien van twijfel, zelfs door politici, is gevaarlijk en intens kwetsend voor alle nabestaanden. We moeten vechten tegen antisemitisme en haat, elke dag.”

CDA-Kamerlid Anne Kuik noemt de berichtgeving ‘pijnlijk en zeer verontrustend’. “Dit mogen we als samenleving niet negeren.”

“Wanneer gruwelijkheden uit het verleden niet worden erkend of begrepen is dat een onacceptabele voedingsbodem voor antisemitisme, haat en racisme”, twittert PvdA-leider Attje Kuiken.

Voedingsbodem voor antisemitisme

PVV’er Harm Beertema wijt de slechte kennis bij jongeren over het oorlogsverleden aan de slechte staat van het onderwijs. “24 procent functioneel analfabeet en ongeveer hetzelfde percentage twijfelt aan de Holocaust. Wat een afgang. Dit land is stuk.”

“Nee de Holocaust is niet verzonnen”, aldus VVD-Kamerlid Ulysse Ellian. “Zolang zoveel mensen dit denken zal er een stevige voedingsbodem voor antisemitisme zijn.” Hij noemt educatie ‘een belangrijke pijler’ om dat tegen te gaan. “De betekenis van de Holocaust mag nooit vergeten worden.”

De uitkomsten van het onderzoek bieden stof tot nadenken, zegt onderzoeker Kees Ribbens van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Hij noemt het zorgwekkend dat een kleine groep ondervraagden denkt dat het dagboek van Anne Frank een vervalsing is.

Educatie ontzettend belangrijk

“In hoeverre staan ontkenners en twijfelaars open voor informatie uit onderwijs en musea? Is het onwetendheid, desinteresse of moedwillig ontkennen en verdraaien van historische feiten?” Ribbens voelt voor onderzoek dat veel gedetailleerder zou moeten worden gedaan.

Ook de Anne Frank Stichting pleit voor ‘het belang van Holocausteducatie’. “Het is ontzettend belangrijk dat jongeren op school leren over de Holocaust. Hoe democratie en rechtsstaat buiten werking werden gezet, mensen uit de maatschappij werden uitgesloten, gedeporteerd en vermoord. Het levensverhaal van Anne Frank bevat al deze elementen”, aldus de stichting.

Jaren geleden vertelde Micha aan RTL Nieuws over zijn tijd als kind in Kamp Westerbork. Bekijk hier dat interview uit 2016:

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button