Nederland

Gevangenisstraffen tot 18 jaar voor moordbende

De rechter sprak van ‘schokkende en ernstige feiten’, gepleegd door een ‘zonder meer professionele organisatie’ die ‘gewetenloos’ oordeelde over de levens van andere mensen.

Onderwereldvete 2012-2016

De zaak draait om een moordpoging en meerdere moordplannen tegen de achtergrond van een vete in de onderwereld tussen 2012 en 2016.

In later ontsleutelde berichten die de verdachten via cryptodienst Ennetcom naar elkaar stuurden, werden ‘op huiveringwekkende wijze’ moordopdrachten gegeven.

Abdelhamid A.

De hoogste straf was voor Abdelhamid A. Hij had volgens de rechtbank een ‘coördinerende en sturende rol’ binnen de organisatie. “Hij bepaalde welke bedragen de uitvoerders kregen, hij stuurde het halen van de wapens aan en hij werd van minuut tot minuut op de hoogte gehouden van de uitvoer.”

De straf is conform de eis van achttien jaar van het Openbaar Ministerie.

Schietpartij Staatsliedenbuurt

Benaouf A. is tot twaalf jaar cel veroordeeld, na een eis van tien jaar. A. is geen onbekende in de onderwereld. Hij ontsnapte in 2012 aan de dood door bij de geruchtmakende schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, waarbij twee doden vielen, in het water van een gracht te springen.

Een aantal jaar geleden is tevergeefs geprobeerd hem uit de gevangenis te laten ontsnappen.

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button