Nederland

Gezondheidsraad wil aanpassingen in prikschema kinderen

De raad stelt voor om vijf van de veertien prikken te verschuiven. Zo zou de tweede prik tegen bof, mazelen en rode hond veel eerder gegeven moeten worden.

Difterie, tetanus, polio

Kinderen krijgen de eerste inenting tegen deze ziektes als ze 14 maanden oud zijn en de tweede prik pas op 9-jarige leeftijd. Volgens de raad is het beter om die laatste dosis te geven als de kinderen 2 tot 4 jaar oud zijn.

Kinderen van 9 krijgen nu ook een inenting tegen difterie, tetanus en polio. Die kan volgens de Gezondheidsraad juist beter gegeven worden als ze 14 zijn.

DKTP

Een andere inenting die volgens de raad kan worden uitgesteld, is de prik voor 4-jarigen tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Die kan beter worden gegeven als ze 5 of 6 zijn, en dan alleen tegen difterie, kinkhoest en tetanus.

Baby’s van 11 maanden krijgen twee prikken, en die kunnen beter worden toegediend als ze een maand ouder zijn, vindt de Gezondheidsraad. Het gaat om de prik tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, haemophilis influenzae type b en hepatitis B, en om de vaccinatie tegen pneumokokken.

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button