Nederland

Kabinet maakt op 19 december excuses slavernijverleden

Zeven leden van het kabinet reizen ervoor naar Suriname en de eilanden van Caribisch Nederland. Zij zullen daar die dag toespraken houden, waarin ze namens de Staat der Nederlanden spijt zullen betuigen.

Premier Rutte doet hetzelfde in Nederland.

Eerder deze maand werd al bekend dat het kabinet op korte termijn excuses zou maken voor het slavernijverleden. Een meerderheid van de Tweede Kamer drong daar ook op aan, na een reis van een Kamerdelegatie naar Suriname, Curaçao en Bonaire.

Premier Rutte bracht zelf in september een bezoek aan Suriname. Daar zei hij dat 2023 in het teken moet staan van erkenning van het slavernijleed.

150 jaar geleden

Volgend jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij in de Nederlandse koloniën werd afgeschaft. Aan de vooravond van dat herdenkingsjaar spreekt het kabinet dus de langverwachte excuses uit.

Minister Weerwind (Rechtsbescherming) zal afreizen naar de Surinaamse hoofdstad Paramaribo, zeggen de bronnen.

Staatssecretaris Van der Burg (Asiel) gaat naar Aruba, minister Van Gennip (Sociale Zaken) naar Bonaire, staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) naar Curaçao, staatssecretaris Van Rij (Financiën) naar Sint-Eustatius, staatssecretaris Van Ooijen (Welzijn) naar Saba en minister Kuipers (Volksgezondheid) naar Sint-Maarten.

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button