Nederland

Naaktportretten hoeven toch niet weg uit gemeentehuis Purmerend

Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten na een motie van Lijst Schaaij, PVV en Gemeentebelangen Purmerend, meldt RTV Purmerend. Een meerderheid van de partijen was het eens met de motie. “Kunst hoeft niet door iedereen goedgekeurd te worden”, zei raadslid Frank Schaaij.

‘Aanstootgevend’

Kunstenaar Jeroen Hermkens zou zijn expositie vrijdag weghalen uit het gemeentehuis, nadat daar kritiek was binnengekomen omdat op een deel van de werken borsten te zien zijn. Bezoekers zouden dat aanstootgevend vinden.

De gemeente wilde een deel van de werken verwijderen, maar Hermkens liet weten dat absurd te vinden en ze allemaal weg te willen halen.

De Utrechtse beeldend kunstenaar heeft de werken gemaakt vanwege de gemeentelijke fusie tussen Purmerend en de Beemster. Eerder dit jaar waren ze al op een speciale tentoonstelling te zien, ‘Ode aan de Beemstervrouw’.

‘Verpreutsing en vertrutting’

Op de werken – veertien litho’s en vier tekeningen – zijn ‘trotse vrouwen uit de Beemster’ afgebeeld. De borsten die op een deel van de werken te zien zijn, schoten bezoekers van het gemeentehuis kennelijk in het verkeerde keelgat.

Hermkens schreef de kritiek toe aan ‘politieke correctheid die ver is doorgeslagen’ en heeft geen goed woord over voor ‘de verpreutsing en de vertrutting’. “Ik heb ook geen idee uit welke hoek de klachten afkomstig zijn. Er is geen contact met mij gezocht, ik moest het horen via een tussenpersoon.”

De expositie was sinds 7 november in het gemeentehuis te zien. Het werk van Hermkens zou er tot 10 december hangen.

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button