Nederland

‘Nederland stuurt Russische deserteurs zeker niet terug’

Van der Burg benadrukt dat mensen uit Rusland die zich hier melden sowieso niet worden teruggestuurd gezien de situatie in Oekraïne en deserteurs zeker niet. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft van dat laatste overigens nog geen meldingen ontvangen.

Asiel of niet?

Eind juni besloot Van der Burg dat Russische dienstplichtigen die weigeren te vechten in Oekraïne of deserteren tot zeker eind 2022 mogen blijven.

Daarmee koopt het kabinet tijd om te beoordelen hoe met deze groep moet worden omgegaan. Of Russen die niet willen vechten asiel krijgen, wordt per geval beoordeeld.

Druk aan de grens

De afgelopen dagen is het druk aan de Russische grenzen met Georgië en Mongolië. Dat komt onder meer omdat mannen het land ontvluchten die zijn opgeroepen om te vechten in Oekraïne. De Russische president Vladimir Poetin heeft 300.000 reservisten opgeroepen.

Gisteren zeiden meerdere Duitse ministers in de pers dat alle Russische deserteurs of dienstweigeraars zich mogen melden als vluchteling. Zo’n mededeling is in Nederland nog niet gedaan.

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button