Nederland

Primark waarschuwt opnieuw voor kinderbordjes die lood afgeven

Begin augustus deed Primark al eenzelfde melding voor kinderborden. Toen ging het om borden in de vorm van Winnie de Pooh.

De bordjes waar de modegigant nu voor waarschuwt blijken sporen van lood en formaldehyde af te geven in concentraties die hoger zijn dan toegestaan. “Dit kan een risico vormen als het in contact komt met levensmiddelen”, schrijft Primark. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit maakt melding van de giftige bordjes.

Risico voor kinderen

De Bunny Character Wooden Plate en Bear Character Wooden Plate zijn in alle Primark-winkels in Nederland te koop geweest vanaf 11 oktober 2021. Het regenboogbordje, genaamd Rainbow Wood Plate, lag vanaf 2 juni dit jaar in de schappen. Klanten kunnen de bordjes terugbrengen naar de winkel en krijgen het aankoopbedrag terug. Een kassabon is daarbij niet nodig.

Lood is vooral een risico voor jonge kinderen. Het kan gevolgen hebben voor hun hersenen en hun ontwikkeling als ze te hoge concentraties binnenkrijgen. De stof kan lang in het lichaam blijven en op latere leeftijd een hogere bloeddruk of nierziekten veroorzaken. Formaldehyde wordt gebruikt om plastic te maken. De stof is mogelijk kankerverwekkend, maar vooral als het als kleurloos gas wordt ingeademd.

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button