Nederland

Segers: geen ‘pestmaatregelen’ asielzoekers, wel praten over migratie

Segers reageert hiermee op de belofte van de VVD, de partij van premier Mark Rutte. Die heeft vorige week gezegd dat hij zich gaat inzetten om de ‘te hoge asielstroom substantieel omlaag’ te krijgen. 

Als de VVD met coalitiepartij ChristenUnie wil praten over maatregelen om asielprocedures ‘maar zo moeilijk mogelijk te maken’, wordt dat een ‘heel kort’ gesprek, zei de ChristenUnie-leider daar vandaag over. Daarnaast wees hij erop dat de meeste migranten die naar Nederland komen, arbeidsmigranten zijn.

‘Alleen humaan asielbeleid’

Voor Segers is alleen ‘humaan asielbeleid’ bespreekbaar. Hij bedoelt het tegengaan van mensensmokkel en verbetering van de slechte leefomstandigheden in opvangkampen ‘aan de rand van ons continent’. De situatie is daar volgens hem ‘mensonterend en hemeltergend’. 

Het is nu in eerste instantie aan premier Rutte om op zoek te gaan naar oplossingen voor de asielproblemen, vindt de CU-leider. Dat moet volgens hem gebeuren in Brussel.

Politiek verslaggever Floor Bremer was aanwezig bij het congres van de ChristenUnie. Ze merkte dat sommige leden wel enigszins verbaasd waren dat hun leider wel wil praten over het terugbrengen van de asielinstroom. Migratie ligt altijd gevoelig in de partij.

Maar na de speech zeiden veel leden te begrijpen dat hij breder naar migratie wil kijken. Hoewel het inperken van de arbeidsmigratie ook niet bij iedereen op steun kan rekenen. Leden wijzen bijvoorbeeld op de arbeidstekorten en de noodzaak van extra arbeidskrachten.

Risico voor de coalitie

Asielonderwerpen zijn altijd een risico voor de stabiliteit in de coalitie, zegt verslaggever Floor Bremer. “De VVD zal blij zijn dat de ChristenUnie ruimte geeft voor gesprek of een beperking van de instroom. Maar dat neemt potentiële valkuilen niet weg. Want over hoe de instroom naar beneden moet en met hoeveel zullen nog stevige discussies moeten worden gevoerd. En of ze elkaar daarin zullen vinden, blijft bij dit gevoelige onderwerp altijd maar de vraag.”

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button