Nederland

Twitter hoeft complottheorie over misbruik Bodegraven niet te wissen

Complotdenkers beweren dat in Bodegraven in de jaren 80 een netwerk van pedoseksuele satanisten actief was. Het netwerk zou kinderen hebben misbruikt en vermoord. De complottheorie veroorzaakte veel onrust in het dorp. Zo legden aanhangers bloemen op graven van vermeende slachtoffers, tot verdriet van de nabestaanden.

Permanent geschorst

Drie notoire complotdenkers werden in 2021 al door de rechter veroordeeld. Zij mogen de complottheorie niet langer verspreiden. Twitter heeft het account van een van hen, Micha Kat, inmiddels permanent geschorst. De andere twee complotdenkers zijn voor zover bekend niet actief op Twitter.

Bodegraven-Reeuwijk wilde dat Twitter meer zou doen. Op het sociale medium gaan namelijk nog steeds berichten over het vermeende kindermisbruik rond. De gemeente wilde dat het bedrijf een filter zou bouwen om deze tweets van het sociale medium actief te verwijderen.

Maar Twitter vindt dat het met de schorsing van Kats account genoeg heeft gedaan. Het uit eigen beweging verwijderen van tweets van anderen zou een te grote inbreuk op de vrijheid van meningsuiting zijn.

‘Gemeente wil geschiedenis wissen’

Tijdens de rechtszaak bleek dat de gemeente Bodegraven-Reeuwijk ook tweets verwijderd wil zien die wel over Bodegraven en de complotdenkers gaan, maar de complottheorie niet expliciet verkondigen. Volgens Twitter lijkt het erop dat de gemeente de geschiedenis wil wissen door al deze tweets weg te wensen.

Volgens de rechter zou het inderdaad te ver gaan om van Twitter te vragen om uit eigen beweging tweets over de complottheorie te verwijderen. Niet elke tweet over Bodegraven en kindermisbruik is namelijk onrechtmatig, zegt de rechtbank.

De rechter benadrukt dat de gemeente wel tweets mag aandragen om Twitter te verzoeken die te verwijderen. Twitter kan op die manier per tweet beoordelen of het betreffende bericht niet is toegestaan. Dat is zo als vaststaat dat de tweet lijkt op de onrechtmatige uitingen van Kat.

RTL Nieuws heeft Bodegraven-Reeuwijk om een reactie gevraagd, maar de gemeente heeft nog niet op de uitspraak gereageerd.

Complotdenker Kat zit vast

Twee van de drie prominente complotdenkers kregen in juni al een maandenlange celstraf voor het bedreigen van mensen die volgens hen bij het satanistische netwerk betrokken zijn. Ook een andere man werd veroordeeld. Onder meer premier Mark Rutte en een huisarts uit Bodegraven werden bedreigd.

Het Openbaar Ministerie wil ook Kat vervolgen voor opruiing. Zijn zaak liep vertraging op omdat hij in Noord-Ierland zat. Een maand geleden werd hij aan Nederland overgeleverd. Hij zit voorlopig vast.

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button