Nederland

Van der Burg: asielzoekers hoeven niet meer buiten te slapen

Van der Burg bracht vanavond opnieuw een bezoek aan Ter Apel. Hij sprak daar met enkele asielzoekers die op het voorterrein waren. Ook heeft hij overlegd met enkele burgemeesters, de politie en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) over de extra opvang, de veiligheidsomstandigheden en het vervoer.

300 buitenslapers

De afgelopen nacht brachten nog ongeveer driehonderd mensen de nacht door buiten de hekken van het aanmeldcentrum. De nachten ervoor ging het ook al om tientallen mensen, terwijl er de afgelopen week veel opvangplekken zijn bijgekomen. Onder de buitenslapers zijn mensen voor wie geen plek was in de noodopvang, maar er zijn ook mensen die niet weg willen omdat ze bang zijn dat ze dan nog langer moeten wachten op de registratie van hun asielprocedure.

Afgelopen nacht was de situatie op het voorterrein onveilig. Nadat de buschauffeurs besloten geen mensen meer mee te nemen, werd volgens Van der Burg ‘een kleine groep agressief tegenover hulpverleners’. De mensen die zich misdroegen worden volgens hem uit de groep gehaald en naar een locatie overgebracht.

Vanaf morgen gaat in het Groningse Zoutkamp op een terrein van Defensie een noodopvanglocatie open voor asielzoekers die niet terechtkunnen in Ter Apel. Daar is plaats voor zo’n 700 mensen. Van daaruit worden zij op een gegeven moment overgebracht naar Ter Apel om zich aan te melden voor een asielprocedure.

De politie heeft laten weten de komende weken extra agenten op het terrein te laten surveilleren om te monitoren of er problemen ontstaan. Buurtbewoners hebben tijdens een bijeenkomst voor omwonenden veel vragen gesteld over veiligheidsmaatregelen.

Systeem met nummers

Nieuwe asielzoekers in Ter Apel krijgen binnenkort een nummer als ze naar een noodopvanglocatie worden overgebracht. Met dat nummer kunnen ze later terecht in Ter Apel. Zodra ze daar zijn aangemeld, keren ze niet meer terug naar Zoutkamp, maar worden ze naar een andere opvanglocatie gebracht. Dit systeem lijkt simpel, maar kon volgens Van der Burg niet eerder worden ingevoerd vanwege het risico op fraude. Het systeem wordt volgende week ingevoerd, zegt hij.

Binnenkort kunnen mensen niet meer buiten het aanmeldcentrum blijven, omdat er dan een verbod komt om daar te zijn op bepaalde tijdstippen. Het is aan de burgemeester van Groningen als voorzitter van de veiligheidsregio om zo’n verbod uit te vaardigen. Mensen die weigeren te vertrekken, riskeren dan een boete of worden door de politie verwijderd.

Dat asielzoekers de laatste nachten in de regen wachtten op opvang, zie je in deze video:

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button