NOS Nieuws•
Honderdduizenden Nederlanders hebben waarschijnlijk nierschade zonder dit te weten. Uit nieuw onderzoek blijkt volgens de Nierstichting dat 1,2 miljoen Nederlanders met nierschade in beeld zijn in de zorg, terwijl er volgens schattingen veel meer mensen mee kampen, namelijk 1,8 miljoen.
Bij de Nederlanders die wél in beeld zijn, is bijvoorbeeld aan de urine en/of de bloedwaarden te zien dat de nieren hun werk niet goed doen. Toch verwacht de stichting dat ook niet al die 1,2 miljoen mensen zich daarvan bewust zijn.
Bij chronische nierschade is het nierweefsel blijvend beschadigd en werken de nierfilters minder goed. De taken van de nieren, zoals afvalstoffen uit het bloed halen en de bloeddruk regelen, worden niet meer goed uitgevoerd en het lichaam wordt langzaam vergiftigd.
Mensen krijgen vaak pas klachten als de nieren nog maar voor zo’n 30 procent of minder werken. En dat is te laat om nierfalen, waarbij dialyse en transplantatie nodig is, nog goed te kunnen voorkomen of uit te stellen.
5 procent sterft
De sterfte onder mensen met nierfalen is dan ook hoog, blijkt uit het onderzoek van UMCG en Nivel. Jaarlijks sterft 5 procent van de mensen met nierschade. Dit zijn 63.000 mensen per jaar. Ook kwamen er tussen 2016 en 2021 jaarlijks zo’n 130.000 nieuwe nierpatiënten bij.
Nierschade gaat vaak gepaard met andere aandoeningen zoals een hoge bloeddruk, diabetes en hartfalen. Wanneer je een van deze aandoeningen of overgewicht hebt is de kans op nierschade groter.
Mensen die risico lopen kunnen volgens de Nierstichting het best regelmatig hun bloedsuiker checken, hun bloeddruk meten en minstens één keer per jaar te laten controleren of hun nieren nog goed werken. Ook is het belangrijk om gezond te leven en minder zout te eten.