NOS Nieuws••Aangepast
-
Charlotte Boström
redacteur Economie
-
Charlotte Boström
redacteur Economie
In roerige tijden op de beurs kijken investeerders normaal gesproken naar de Amerikaanse dollar. Die wordt dan gezien als een veilige optie. Maar in de wereldwijde beurschaos van de afgelopen week zag je juist iets anders: niet alleen de beurskoersen kelderden, ook de waarde van de dollar.
Voor een dollar betaalde je vrijdagmiddag ongeveer 0,88 euro. Het is meer dan drie jaar geleden dat de dollar zo goedkoop was voor Europeanen.
“Dat de dollar en de beurs tegelijk kelderen is opmerkelijk. Het geeft aan dat investeerders hun vertrouwen in de VS kwijt zijn”, zegt Philip Marey, VS-analist bij Rabobank.
Vertrouwen beschadigd
Experts wijzen vooral naar één factor: het gedrag van de Amerikaanse regering. De importheffingen zorgen ervoor dat geïmporteerde spullen duurder worden voor consumenten in de VS. Dat leidt ertoe dat mensen minder uitgeven, wat voor minder economische groei zorgt. Een economische recessie wordt daardoor een steeds realistischer scenario.
Dit leidt er allemaal toe dat investeerders hun vertrouwen in de Amerikaanse economie en munt verliezen. De Amerikaanse dollar wordt al sinds de jaren veertig gezien als een soort reservemunt voor andere landen. Bedrijven en overheden die internationaal zakendoen betalen sinds die tijd vaak in Amerikaanse dollars. Dat is nu misschien aan het veranderen.
‘Trump wil geen vrijhandel’
“President Trump wil een einde maken aan internationale handel zoals wij het kennen. Hij wil geen vrijhandel”, concludeert Philip Marey van Rabobank. De importheffingen die recentelijk werden geïntroduceerd door allerlei landen zullen naar verwachting tot minder internationale handel leiden. Daardoor wordt de dollar als reservevaluta minder belangrijk.
Hoelang houdt de historische zwakke dollar aan? Zolang de handelsoorlog tussen de VS en andere landen doorgaat, volgens de analisten. Philip Marey somt het op:
“Hoe langer het conflict doorgaat, hoe minder vertrouwen in de Amerikaanse economie en hoe zwakker de dollar. Trump kan alleen hopen dat het hem lukt om lagere heffingen af te spreken met andere landen, als de rest van de wereld weer vertrouwen zal krijgen in de Amerikaanse economie.”
Een deel van de beleggers gaat ook voor andere opties nu het slecht gaat met de beurzen en de Amerikaanse dollar. De goudprijs is flink omhooggegaan de laatste week.