Netanyahu draait beslissing over nieuwe chef geheime dienst terug
De Israëlische premier Netanyahu nomineert Eli Sharvit (58), een voormalig commandant van de Israëlische marine, toch niet als nieuwe leider van Shin Bet. Gisteren kondigde Netanyahu Sharvit nog aan als de nieuwe baas van de binnenlandse veiligheidsdienst, maar een dag later komt hij terug van die beslissing.
“De premier bedankte viceadmiraal Sharvit dat hij bereid was om opgeroepen te worden, maar heeft laten weten dat hij na verdere overweging andere kandidaten wil onderzoeken”, staat in een verklaring. De beslissing van Netanyahu wordt verder niet toegelicht.
De voordracht van Sharvit werd al opvallend genoemd. Het was namelijk gebruikelijk dat mensen op deze post al een carrière hadden binnen de geheime dienst. Nadat de keuze voor Sharvit was bekendgemaakt, verschenen berichten dat hij in 2023 meedeed aan massaprotesten in het land. De demonstranten waren het niet eens met pogingen van de regering om de rechtsstaat te hervormen. Daarnaast was de oud-topmilitair kritisch over het klimaatbeleid van Trump, terwijl de VS een belangrijke bondgenoot is van Israël.
Eerder deze maand ontsloeg Netanyahu Ronen Bar. Hij was de leider van de geheime dienst toen de aanslagen van Hamas in 2023 plaatsvonden.
Israël voert aanvallen uit op Beiroet
Het Israëlische leger heeft aanvallen uitgevoerd op de Libanese hoofdstad Beiroet. Daarbij is volgens het leger een “Hezbollah-terrorist” gedood. Het Libanese ministerie van Gezondheid meldt dat er bij de aanvallen in totaal drie doden zijn gevallen en zeven mensen gewond zijn geraakt.
Volgens Israël was de Hezbollah-militant “een direct gevaar” en hielp hij Hamas bij het beramen van aanslagen op Israëlische burgers.
De aanvallen waren in het zuiden van Beiroet. Getuigen zeggen tegen persbureau Reuters dat ze luide knallen hebben gehoord. De bovenste drie verdiepingen van een gebouw hebben grote schade opgelopen.
Vrijdag voerde Israël ook al aanvallen uit op Beiroet. Dat was toen voor het eerst sinds een staakt-het-vuren dat in november was ingegaan tussen Israël en Hezbollah.
EU: ‘Hamas en Israël moeten weer aan onderhandelingstafel’
Hamas en Israël moeten zo snel mogelijk weer onderhandelen over een wapenstilstand, zo zegt een woordvoerder van de Europese Commissie tegen persbureau Reuters. “Het is noodzakelijk dat er weer een wapenstilstand komt, waarna alle gijzelaars worden vrijgelaten en de vijandelijkheden permanent ophouden.”
Volgens de woordvoerder “moeten humanitaire hulp aan Gaza en elektriciteitsvoorziening direct weer op gang komen. Palestijnen en Israëli’s hebben de afgelopen anderhalf jaar enorm geleden. Het is tijd om de cyclus van geweld te doorbreken.”
Hoe de EU dit voor elkaar wil krijgen, zegt de woordvoerder niet.
‘Leger Israël gebruikt routinematig Palestijnen als menselijk schild’
Het Israëlische leger maakt in Gaza routinematig gebruik van Palestijnse burgers als ‘menselijke schilden’, zo schrijft een actieve hoge commandant uit het leger in een opiniestuk in Haaretz. Volgens deze anonieme commandant zetten Israëlische militairen elke dag gemiddeld meer dan zes keer een Palestijnse shawish in om een huis te betreden voordat Israëlische militairen dat doen, om te checken of het huis boobytraps of Hamas-strijders bevat. “Bijna elk peloton heeft een shawish en dus heeft elke brigade er 36. Wij maken gebruik van een soort sub-leger aan slaven.”
Volgens de commandant levert het gebruik van deze ‘slaven’ mensonterende situaties op en maakt het de situatie niet eens veiliger voor de Israëlische militairen: “Het is gebeurd dat een shawish een huis had gecheckt en daar bleek naderhand tóch nog een Hamas-strijder in te schuilen. De shawish was een oude man die zo bang was voor de repercussies dat hij zichzelf bevuild heeft. Ik weet niet wat er met hem gebeurd is, maar ik ben bang voor de gevolgen.” Volgens de schrijver maakt dit duidelijk dat een huis veiligstellen militair vakwerk is dat je niet aan onschuldige burgers kunt overlaten. Er zijn bovendien veilige manieren om een huis te checken op valstrikken, schrijft de commandant, met drones of robots, maar die kosten meer tijd.
De commandant maakt zich vooral druk over het feit dat de interne politiedienst van het Israëlische leger nu zes van deze incidenten in onderzoek heeft, terwijl de auteur stelt dat het zeker duizend keer gebeurd is. “Maar de dienst wil graag dat wij ons kunnen vertellen dat we serieus onderzoek hebben gedaan naar onszelf. En dus zijn er nu zes zondebokken gevonden en die krijgen de schuld van alles.”
Netanyahu nomineert onbekende marine-officier Eli Sharvit als nieuwe leider Shin Bet
De Israëlische premier Netanyahu heeft een nieuwe kandidaat voorgedragen om Shin Bet te gaan leiden, de binnenlandse veiligheidsdienst. Het gaat om Eli Sharvit (58), een voormalig commandant van de Israëlische marine. Het is een opvallende voordracht, omdat het de afgelopen decennia gebruikelijk was om mensen op deze post te benoemen die al carrière hadden gemaakt binnen de geheime dienst. Sharvit is bovendien zelfs binnen de Israëlische strijdkrachten een vrij onbekende naam, zo melden Israëlische media.
Netanyahu ontsloeg eerder deze maand Ronen Bar, die aan het hoofd stond van Shin Bet toen de aanslagen van Hamas in 2023 plaatsvonden. Volgens Netanyahu hebben die aanslagen zijn vertrouwen in Bar aangetast, maar volgens Bar is de premier bezig met een afrekening met een politieke concurrent. Bar heeft zijn ontslag aangevochten en mag volgens het Hooggerechtshof in ieder geval de komende week niet worden ontslagen. Het hof staat het Netanyahu echter wel toe om alvast een opvolger naar voren te schuiven.
Israël wil dat mensen vertrekken uit Rafah
Het Israëlische leger heeft gezegd dat mensen moeten vertrekken uit de stad Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Het leger spreekt van “het meest uitgebreide evacuatiebevel sinds de hervatting van de gevechten”.
Gisteren kondigde Israël aan nieuwe grondoperaties te zijn begonnen in de stad. In een verklaring noemde het leger dat “uitbreiding van de veiligheidszone” in het zuiden van de Gazastrook. Israël trok zich nooit terug uit de zone langs de grens met Egypte, zoals afgesproken in het bestand. Israël zei dat het daar aanwezig moest blijven om wapensmokkel te voorkomen.
Sinds twee weken voert Israël weer grote aanvallen uit in Gaza, nadat de eerste fase van het staakt-het-vuren afliep zonder afspraken over een vervolg.
Veertien hulpverleners dood gevonden
De Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) heeft nog zes lichamen van hulpverleners geborgen na de Israëlische aanval op ambulances in de Gazastrook. Gisteren werden al de lichamen van acht ambulancemedewerkers gevonden. Nu zijn daar nog vijf medewerkers van de burgerbescherming en een lid van een VN-organisatie bijgekomen. Een vijftiende persoon, ook een ambulancemedewerker, wordt nog vermist. De PCRS denkt dat die persoon vastgehouden wordt door Israël.
De hulpverleners waren vorige week zondag aan het werk in de omgeving van Rafah toen ze onder vuur kwamen te liggen van het Israëlische leger. Israël heeft toegegeven de ambulances te hebben beschoten. Het leger zegt dat de voertuigen als “verdacht” geïdentificeerd waren.
Het Rode Kruis veroordeelt de dood van de hulpverleners en sprak aanvankelijk van moord, maar trok die bewoording later in. “Zelfs in de meest complexe conflictgebieden zijn er regels. Deze regels van het internationaal humanitair recht kunnen niet duidelijker zijn: burgers moeten worden beschermd, hulpverleners moeten worden beschermd.”
Volgens het Rode Kruis is het de dodelijkste aanval op zijn hulpverleners sinds 2017. In de oorlog in de Gazastrook zijn tot nu toe dertig Rode Kruis-medewerkers gedood. Israël heeft nog niet gereageerd op de dood van de hulpverleners.