In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws•
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) begint volgende maand met een nieuwe regeling voor de afhandeling van aardbevingsschade. Inwoners van Groningen en Noord-Drenthe die in het verleden minder dan 10.000 euro kregen, kunnen hun schadevergoeding laten aanvullen tot dat bedrag.
Zo’n 26.000 mensen hebben zich aangemeld voor de Aanvullende Vaste Vergoeding (AVV), zoals de regeling officieel heet. Naar schatting komen in totaal zo’n 110.000 huishoudens voor deze afhandeling in aanmerking. Voor kleine gebouwen en objecten, zoals garageboxen en schuren, wordt het bedrag aangevuld tot maximaal 5000 euro.
Het IMG wil met de nieuwe regeling verschillen uit het verleden rechtzetten. Sommige gedupeerden kregen vroeger van het IMG en andere schadeafhandelaren bepaalde schades wel vergoed, andere gedupeerden niet, schrijft RTV Noord.
“Waar mensen werken, zijn verschillen. Met de aanvullende vergoeding trekken we deze verschillen uit het verleden voor een deel gelijk”, zegt IMG-bestuursvoorzitter Henk Korvinus.
Het gaat dus niet alleen om bedragen die het IMG zelf uitkeerde, maar ook om vergoedingen van voorlopers Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade in Groningen (TCMG), Centrum Veilig Wonen (CVW) en de NAM.
Definitieve schadeafhandeling
Het IMG kijkt bij elke aanvraag hoeveel er aan de gedupeerde is uitgekeerd. Als dat minder dan 10.000 euro is, staat vermeld hoeveel geld het IMG aanvult. Het geld moet vervolgens binnen acht weken op de rekening staan. Bij de meeste gedupeerden zal een deskundige ook langskomen om de schade op te nemen.
Gedupeerden die voor de AVV kiezen, komen niet meer in aanmerking voor andere schaderegelingen. “Alleen als er een nieuwe beving plaatsvindt waarvan wordt vastgesteld dat die tot schade geleid kan hebben, is het dan nog mogelijk om nieuwe schade te melden”, aldus het IMG.
Stapsgewijs afgehandeld
Het IMG wil de aanvragen stapsgewijs afhandelen. Daarbij worden de mensen die zich voor de AVV inschrijven sneller geholpen dan de bewoners die dat niet doen. Het schadeloket start in november met de eerste groep gedupeerden. Dat zijn de 26.000 bewoners die zich al hebben ingeschreven voor de nieuwe regeling.
Aangezien er in totaal zo’n 110.000 huishoudens voor de AVV in aanmerking komen, verwacht het IMG dat de regeling nog meerdere jaren zal lopen. “Uiteindelijk komt iedereen die voldoet aan de voorwaarden aan de beurt”, aldus IMG-bestuursvoorzitter Korvinus.