Gökmen T.

NOS NieuwsAangepast

Het gerechtshof in Den Haag heeft tramschutter Gökmen T. vandaag in hoger beroep veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor poging tot moord op een gevangenismedewerker, poging tot zware mishandeling van een andere cipier en vernielingen.

T. zit al een levenslange straf uit voor de aanslag op een tram in Utrecht op 18 maart 2019. Daarbij werden vier mensen gedood en raakten meerdere mensen gewond. In 2020 werd hij hiervoor veroordeeld.

In februari 2021 stak T. een bewaarder van gevangenis De Schie neer en in oktober van dat jaar gooide hij een pan met hete olie naar een andere medewerker van de gevangenis. Ook vernielde hij een loopband, een airfryer en een fiets in de recreatieruimte van de gevangenis.

De rechtbank oordeelde eerder dat het opleggen van een gevangenisstraf aan een levenslang gestrafte vooral een symbolische betekenis heeft. Zij verklaarde T. dus wel schuldig, maar legde geen straf op. Het Openbaar Ministerie ging daartegen in beroep.

Het gerechtshof geeft het OM nu dus gelijk en vindt ook dat T. gestraft moet worden. “Door te bepalen dat aan de verdachte geen straf wordt opgelegd, kan de verdachte – en iedere andere levenslang gestrafte – menen dat hij zonder strafrechtelijke gevolgen strafbare feiten kan plegen in de penitentiaire inrichting”, aldus het hof.

Een woordvoerder van het gerechtshof legt uit wat zo’n straf in de praktijk betekent. “Levenslang is ook echt levenslang, dus in principe is deze straf symbolisch. Mocht de veroordeelde nou toch eerder vrijkomen, bijvoorbeeld omdat er gratie verleend wordt, dan moet hij deze straf eerst nog uitzitten.”

Verkrachting

In 2020 werd Gökmen T. ook schuldig bevonden aan verkrachting. Op het moment dat hij de aanslag pleegde in maart 2019, had de vrouw al aangifte gedaan en was T. al als verdachte in beeld. De verkrachting vond plaats in 2017.

Omdat T. in dat jaar al tot levenslang was veroordeeld, kon de rechter hem voor de verkrachting niet nog een vrijheidsstraf opleggen. Hij werd wel schuldig bevonden en moest het slachtoffer een schadevergoeding betalen.

Share.
Exit mobile version