NOS Nieuws•
De Griekse overheid heeft de noodtoestand afgekondigd voor het eiland Santorini, nadat de populaire toeristenbestemming in een week tijd opgeschrikt was door honderden onderzeese aardbevingen. De zwaarste daarvan vond gisteravond plaats tussen Santorini en het eiland Amorgos, en had een kracht van 5.2.
De schade is vooralsnog minimaal, maar de schrik zit er goed in: een groot deel van de pakweg 15.000 inwoners en een onbekend aantal seizoenswerkers is inmiddels vertrokken, vooral per veerboot naar het Griekse vasteland.
De noodtoestand betekent niet dat de achterblijvers ook moeten vertrekken: inwoners en andere aanwezigen mogen gewoon blijven, als ze dat willen.
Eerder werden al plekken op het eiland afgezet waar gevaar bestond voor aardverschuivingen of vallende stenen. Scholen zijn in ieder geval tot het einde van deze week dicht.
De bevingen vinden vooral plaats in de zee tussen de eilanden Santorini, Amorgos, Anafi en Ios:
De noodtoestand is met terugwerkende kracht vanaf 1 februari van kracht, en geldt tot 3 maart. Het is niet duidelijk waarom 1 februari als startdatum is gekozen. Het is vooral een administratieve maatregel, bedoeld om hulpverlening te vergemakkelijken, mocht dat nodig zijn: brandweer, politie, kustwacht, medische hulpdiensten en het leger staan nu paraat op en om Santorini.
Het aantal bevingen ligt al dagenlang op ongeveer hetzelfde hoge niveau, meldt de Griekse publieke omroep ERT: elke paar minuten is er weer een. Volgens seismologen is het nog te vroeg om te bepalen of de bevingen sterker en schadelijker zullen worden, wel is duidelijk dat ze niet veroorzaakt worden door vulkanische activiteit.
Inmiddels vertrekken er ook mensen van Santorini omdat ze de aanhoudende bevingen zat zijn, niet per se omdat ze bang zijn, zo meldt een correspondent van ERP: “Er zijn hier mensen die gewoon moe worden van die bevingen elke twee minuten. Ze kunnen niet meer uitrusten of en ’s nachts niet slapen.”