NOS Nieuws•
Nadat de beurskoersen wereldwijd in het donkerrood schoten, heeft ook de olieprijs het laagste punt in vier jaar bereikt. Een week geleden kostte een vat ruwe Brent-olie nog 75 dollar. Vandaag schommelt de prijs rond de 64 dollar. Voor de laatste keer dat de olie op dat prijsniveau stond, moeten we vier jaar terug in de tijd.
De prijs van olie hangt nauw samen met hoe de economie ervoor staat en het vertrouwen in de economische groei. Op basis daarvan maken economen hun inschattingen van de vraag naar olie. Loopt de economie goed, dan stijgt die vraag, wat de prijs opdrijft.
Na meerdere dagen van dieprode cijfers op de beurzen na de aangekondigde importheffingen van Trump, is het dus niet zo vreemd dat ook de olieprijs snel is gedaald. Schattingen over de vraag naar olie zijn allemaal naar beneden bijgesteld. Economen vrezen voor de gevolgen van een wereldwijde handelsoorlog en houden rekening met een eventuele recessie.
10 cent per 10 dollar
Een duikeling van de olieprijs betekent dat de benzineprijs meedaalt. “Je ziet het vandaag al aan de pomp”, zegt energiespecialist Jilles van den Beukel van het Haagse Centrum voor Strategische Studies. “Heel ruwweg kun je zeggen dat een daling van de olieprijs van 10 dollar betekent dat benzine 10 cent goedkoper wordt.”
Het kartel van olieproducerende landen, OPEC, kondigde vorige week nog aan de olieproductie per 1 mei juist op te voeren. Volgens Van den Beukel waren ze dat al een hele tijd van plan, maar werd het steeds uitgesteld. Nu komt dat slecht uit, want dat zou de prijzen nog verder omlaag kunnen brengen. Het zou kunnen dat dit besluit nog wordt teruggedraaid.
Politieke beslissingen
“Eigenlijk komt dit niemand goed uit”, zegt Van den Beukel over de dalende olieprijs. “Olieproducerende landen zijn niet blij, de Amerikaanse industrie ook niet, en Rusland, dat de helft van zijn staatsinkomen uit olie haalt, zeker ook niet.” Autobezitters lijken de enigen die op de korte termijn wat profiteren.
Hoe lang de prijzen blijven dalen, en met hoeveel, weet niemand. “We zijn in deze geopolitieke wereld heel afhankelijk geworden van politieke beslissingen”, zegt Van den Beukel. “Misschien dat Trump iets terugdraait als hij een mooie ‘prijs’ binnenhaalt. Maar niemand kan nu voorspellen hoe dit verder gaat.”