NOS Nieuws•
Het Openbaar Ministerie gaat overtredingen van gebiedsverboden die de gemeente Westerwolde aan asielzoekers heeft opgelegd niet vervolgen. Dat bevestigt het OM na vragen van de NOS naar aanleiding van berichtgeving van NRC. Het gaat hier om uitgeprocedeerde asielzoekers, die een gebiedsverbod kregen omdat ze uit dezelfde landen komen als asielzoekers die zich eerder misdragen hebben.
Het OM zegt naar aanleiding van de gebiedsverboden in Ter Apel nog niemand te hebben vervolgd. Ook wijst het OM gemeenten op de vraag of een dergelijk gebiedsverbod standhoudt bij een strafrechter.
Asielzoekers uit Noord-Afrikaanse landen zoals Algerije, Tunesië, Marokko en Libië werd door de gemeente verboden in de buurt te komen van het aanmeldcentrum in Ter Apel. Het zou volgens NRC gaan om 225 asielzoekers die tot maart dit jaar in Ter Apel verbleven.
Reeks incidenten
Een woordvoerder van de gemeente benadrukt dat het ging om gebiedsverboden voor asielzoekers die al uitgeprocedeerd waren en “geen reden hadden om daar in de buurt te blijven”.
De gebiedsverboden werden volgens de gemeente opgelegd na een reeks incidenten waarbij uitgeprocedeerde asielzoekers zich schuldig hebben gemaakt aan onder meer diefstal, wildplassen en bedelen. De bedoeling van de verboden was om de toegang voor het aanmeldcentrum veilig en toegankelijk te houden voor mensen die asiel willen aanvragen.
OM gaat alleen over vervolging bij overtreding
De gemeente zegt dat het “bij vrees voor verstoring van de openbare orde rechtvaardig is om een gebiedsverbod op te leggen”. Juridische experts die NRC sprak betwijfelen of dit soort gebiedsverboden in de rechtszaal standhouden. Zij zeggen dat de verboden in strijd zijn met de wet en discriminerend kunnen zijn.
Een gebiedsverbod kan namelijk alleen opgelegd worden als iemand zich al heeft misdragen, redeneren ze. Dat asielzoekers uit dezelfde landen zich eerder hebben misdragen in Ter Apel, betekent niet dat een gebiedsgebod kan worden opgelegd, aldus de experts die de krant sprak.
Het is volgens de gemeente “al heel lang niet voorgekomen” dat een gebiedsverbod is opgelegd. Westerwolde benadrukt dat dit vooral gebeurde toen het heel druk was bij het aanmeldcentrum.