NOS Nieuws•
Het Openbaar Ministerie wil dat een bedrijf in het Gelderse Eerbeek stopt met het verontreinigen van de bodem met staalslakken. Dat zijn grijze steenachtige korrels die worden gebruikt als vervanger van zand bij de bouw van bijvoorbeeld wegen.
Het gaat om het bedrijf Stort Doonweg. De staalslakken vormen een afdeklaag op een voormalige stortplaats en kunnen ernstige schade toebrengen aan de gezondheid van mensen en het milieu, meldt het OM.
Het OM verdenkt het bedrijf ervan de staalslakken verkeerd te hebben gebruikt. Die verdenking is gebaseerd op basis van onderzoek door de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-IOD).
Omdat het bedrijf zich volgens het OM opzettelijk schuldig maakt aan het overtreden van de milieuwetgeving, wordt de rechter gevraagd om direct in te grijpen.
Het OM schrijft dat in Eerbeek ruim 220.000 ton aan staalslakken is aangebracht als afdeklaag op een stortplaats. Ook dienen de staalslakken als fundering voor een zonnepark en zijn ze gebruikt bij de aanleg van een ringweg. Alle staalslakken zijn onafgedekt aangebracht.
Volgens het OM lekt er al sinds 2019 verontreinigd regenwater uit de staalslakken, dat door het contact met de staalslakken een zeer hoge pH-waarde heeft en is verontreinigd met (zware) metalen. Dat vervuilde water kan schade toebrengen aan de kwaliteit van de bodem en het grondwater.
Gootsteenontstopper
Omwonenden kregen in Eerbeek gezondheidsklachten waaronder bloedneuzen. In de sloten om de stortplaats heen werd het water bovendien wit en werden pH-waardes gemeten “vergelijkbaar met een gootsteenontstopper”, zo berichtte Omroep Gelderland.
De economische raadkamer van de rechtbank Zwolle behandelt de eis van het OM op 17 januari.