In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws•
De politie heeft het waterkanon rechtmatig ingezet tijdens demonstraties van Extinction Rebellion (XR) op de A12 in september vorig jaar. Dat concludeert het Openbaar Ministerie na onderzoek. De betrokken agenten worden niet vervolgd.
Vorig jaar blokkeerden de klimaatactivisten van Extinction Rebellion 27 dagen op rij de A12 in Den Haag. Drie activisten deden aangifte van mishandeling door een of meerdere politieambtenaren vanwege de inzet van het waterkanon. Volgens hen zijn ze mishandeld door de agenten die de werper hebben bediend, schrijft Omroep West.
Het waterkanon kan ingezet worden door de mobiele eenheid om een groep mensen (vaak demonstranten) nat te spuiten en zo weg te krijgen, maar kan ook met een harde straal worden ingezet. Dat kan letsel veroorzaken. Zo liep een vrouw hoofdletsel op tijdens een demonstratie tegen coronaregels in 2021 in Eindhoven nadat de straal haar tegen een muur had doen klappen.
Zo zette de ME vorig jaar de waterkanon in op de A12:
Inzet waterkanon tegen demonstranten op A12
Volgens het OM werd de openbare orde vorig jaar op de A12 verstoord doordat demonstranten van XR op de weg zaten en was het gebruik van het waterkanon daarom “noodzakelijk” op 18 en 23 september. “Die demonstranten weigerden te vertrekken, terwijl duidelijk was dat de demonstratie op die locatie niet was toegestaan”, aldus het OM.
Daarnaast was er volgens het OM op dat moment geen lichter middel voorhanden om de actievoerders weg te krijgen. “Aan mondelinge vorderingen om te vertrekken werd niet voldaan.” Ook vindt het OM dat het geweld tegen de activisten “in juiste volgorde is opgebouwd”. Tenslotte is het gebruik van de harde straal direct gestopt toen bleek dat de gevolgen daarvan niet proportioneel waren, aldus justitie.
Verbod
Extinction Rebellion probeerde vorig jaar via een kort geding een verbod op het gebruik van het waterkanon af te dwingen, maar daarin ging de rechter niet mee. XR zei toen tegen Omroep West dat de inzet van het waterkanon vooral gericht was op “mishandeling en vernedering”.