In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws•
Bij de Omgevingsdienst Rivierenland (ODR) is onder werknemers onrust ontstaan over de inhuur van extern personeel. Een deel van de werknemers heeft zelfs het vertrouwen in de directie opgezegd. Dat blijkt uit stukken die Omroep Gelderland heeft ingezien.
Ambtenaren van de dienst vinden de inhuur van extern personeel niet verantwoord. Uit adviezen die Omroep Gelderland in handen heeft, blijkt dat ambtenaren de directie hebben gewaarschuwd dat het inhuren van extern personeel te duur is en dat er juridische haken en ogen aan zitten.
Volgens de omroep werd er dit jaar alleen al voor het team dat over bouwvergunningen gaat voor meer dan een miljoen euro ingehuurd.
Maar ondanks de zorgen besloot waarnemend directeur Marcel Keijman in mei de adviezen van zijn ambtenaren naast zich neer te leggen en door te gaan met de inhuur.
Ontslagen
De onrust onder een groep ambtenaren werd verder aangewakkerd door het recente ontslag van vier inhuurkrachten. Een recherchebureau concludeerde dat deze inhuurkrachten met de urenregistratie hadden gesjoemeld.
De vier schreven wekelijks zestig uur. Ook zouden ze op zon- en feestdagen hebben gewerkt. De vier declareerden tienduizenden euro’s per maand. Bronnen bij de omgevingsdienst zeggen dat ze daar vorig jaar al bij de directie over aan de bel hadden getrokken. Ze maakten melding van vreemde facturen, ondermaatse prestaties en onbereikbare externe krachten.
Hoog ziekteverzuim
Ook bleek dat het ziekteverzuim bij de dienst het eerste halfjaar van 2024 9,1 procent was, veel hoger dan het landelijk gemiddelde van 5,5 procent.
In een reactie zegt de directie van de omgevingsdienst dat “niet objectief is vastgesteld” dat het hoge ziekteverzuim door de onrust rond de inhuur komt. Maar tijdens een emotionele medewerkersbijeenkomst vorige week, waar Omroep Gelderland audio-opnames van heeft, gaf algemeen directeur Gerard Vlekke aan dat er wel degelijk “direct en indirect een relatie is tussen de kwestie en de ziekmeldingen.”
Bij de bijeenkomst zegde een afdeling van de omgevingsdienst het vertrouwen in de directie op. Ook riepen werknemers de voorzitter van het bestuur op om in te grijpen.
In een reactie aan Omroep Gelderland laat de Omgevingsdienst weten niet te kunnen reageren op vragen. “Omdat we nog bezig zijn met de afwikkeling van zaken.”
Tekort aan personeel
De Gelderse politiek maakt zich zorgen over de ontwikkelingen. “Deze misstanden gaan alle perken te buiten”, zegt raadslid Anja Hulsbergen van Gemeentebelangen Neder-Betuwe. “Wat het extra kwalijk maakt is dat het om gemeenschapsgeld gaat.”
Uit onderzoek van de regionale omroepen en de NOS bleek in juli al dat omgevingsdiensten in heel Nederland kampen met een tekort aan deskundig personeel. Ook de kwaliteit staat onder druk, waardoor een deel van de diensten niet voldoet aan de eigen kwaliteitseisen. Dat kan grote gevolgen hebben voor de volksgezondheid.