Studenten demonstreerden tegen de bezuinigingen op de campus van de Universiteit Twente

NOS Nieuws

Scholen en universiteiten zijn niet te spreken over de bezuinigingen op het onderwijs, waarover gisteravond een akkoord is gesloten tussen de coalitiepartijen en vier partijen uit de oppositie. Er is afgesproken dat de bezuinigingen worden afgezwakt naar 1,2 miljard.

Scholen en universiteiten vinden dat alsnog een fors bedrag. Nieuwe stakingen worden niet uitgesloten.

Gisteravond is afgesproken dat er 748 miljoen euro minder bezuinigd gaat worden dan de 2 miljard die het kabinet wilde besparen op Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. “Er is weliswaar wat teruggeschroefd, maar uiteindelijk kijken we nog steeds naar een megabezuiniging op onderwijsonderzoek en innovatie”, zegt Caspar van den Berg namens de koepelorganisatie van de universiteiten.

Innovatie getroffen

Met name op dat laatste punt doen de bezuinigingen bij de universiteiten pijn. “Het gaat om de innovatie waar het kabinet het in het regeerprogramma 85 keer over heeft, dat de oplossing moet bieden voor alle uitdagingen waarvoor Nederland gesteld wordt”, zegt Van den Berg.

“Denk aan nieuwe medicijnontwikkeling, aan hoe we droge voeten houden, hoe we het bouwen van woningen gaan versnellen. Al die dingen komen voort uit wetenschappelijk onderzoek. Je kan niet hopen dat al die problemen opgelost worden door innovatie als je de geldkraan dichtdraait voor wetenschappelijk onderzoek.”

Als je op je rapport een 2 hebt staan en je maakt er een 4 van, is dat twee keer zo goed, maar nog steeds een onvoldoende.

Henk Hagoort, VO-Raad

Dat gevoel leeft ook bij de middelbare scholen in Nederland. “Als je het naar het geheel kijkt, dan gaan we gewoon als land minder aan onderwijs uitgeven. Dat is niet goed voor ons land”, zegt Henk Hagoort van de VO-Raad, voor het voortgezet onderwijs.

De middelbare scholen zijn ook ontevreden over het akkoord. “Als je op je rapport een 2 hebt staan en je maakt er een 4 van, is dat twee keer zo goed, maar is het nog steeds wel een onvoldoende”, omschrijft Hagoort het gevoel dat overheerst na gisteren.

Zo wordt er geld geschrapt voor scholen om het aantal thuiszitters te verminderen en komt er geen extra geld voor nieuwe schoolgebouwen. Vooral dat laatste vindt de VO-Raad zorgwekkend. “Dat gaat echt over 10, 20 jaar en we lopen al 10 tot 20 jaar achter. Er zal een kabinet moeten komen dat zegt dat ze er 1 miljard per jaar bij gaan doen, anders zitten leerlingen in ongezonde gebouwen. Waarom we daar op wachten, weet ik niet, misschien moet het een keer echt misgaan, maar dat is echt een groot probleem met een heel hoge rekening.”

Ook opluchting

De middelbare scholen zijn wel opgelucht dat een paar maatregelen geschrapt zijn. Zo wordt er niet gekort op de salarissen van leraren. “Dat was echt een heel slecht idee geweest in een tijd van een lerarentekort.”

Voor studenten is afgesproken dat de langstudeerboete er niet gaat komen. Daar zijn de universiteiten tevreden mee. Als die maatregel was blijven staan, hadden studenten die meer dan een jaar uitlopen met hun studie 3000 euro bovenop hun collegegeld moeten betalen.

Medewerkers en studenten vormden gisteren een levende keten om de Vrije Universiteit heen, als protest tegen de bezuinigingen

Ook studenten zelf zijn blij dat er een streep gaat door de maatregel. De Landelijkse Studentenvakbond (LSVb) zegt dat dat “echt een last van onze schouders” is. De bond organiseerde meerdere demonstraties tegen de onderwijsbezuinigingen.

Nieuwe acties

“We hebben daar echt iets in beweging gekregen. Nu moeten we doorpakken. Het is tijd om verder te escaleren”, zegt de bond hintend op nieuwe acties tegen de overgebleven bezuinigingen. Want dat er ondanks alles 1,2 miljard bezuinigd gaat worden, heeft nog steeds grote gevolgen, benadrukt de bond. “Het is aan studenten om de toekomst te redden.”

Ook vakbond FNV dreigt met nieuwe stakingen. “We laten ons niet uit elkaar spelen en gaan ons nu samen met de leden beraden op vervolgacties. Stakingen zijn daarbij niet uitgesloten”, zegt FNV-bestuurslid Bas van Weegberg.

Share.
Exit mobile version