Marjolein Faber, minister van Asiel en Migratie

NOS Nieuws

De IND zal de komende zes maanden geen besluiten nemen over asielaanvragen van Syriërs. Dat heeft minister Faber van Asiel en Migratie besloten naar aanleiding van de gebeurtenissen in Syrië en de val van het regime van president Assad.

Ze volgt daarmee andere Europese landen die vandaag ook besloten om de beoordelingen op te schorten. Door de gebeurtenissen is het moeilijk om vast te stellen of het land wel of niet veilig is om naartoe terug te keren.

Met het zogeheten besluitmoratorium kunnen asielaanvragen worden aangehouden, totdat duidelijk is wat de gevolgen zijn van de machtswisseling in Syrië, schrijft Faber aan de Kamer. Het betekent dat veel Syriërs de komende tijd geen duidelijkheid zullen krijgen over hun asielaanvraag.

Tegelijkertijd wordt er ook niemand gedwongen teruggestuurd. Maar dat gebeurde al niet, omdat ons land geen diplomatieke banden onderhield met het regime-Assad. Om iemand terug te sturen moet er overleg zijn met het herkomstland.

Nieuw ambtsbericht

Ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken zullen in het nieuwe jaar een nieuw ambtsbericht opstellen over de veiligheidssituatie in Syrië. Aan de hand daarvan wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn. Ook in de tussentijd wordt de situatie nauwlettend gevolgd, schrijft de minister.

Vandaag pleitten de regeringspartijen VVD en BBB al voor een beslisstop. “Het is nog onzeker wat de recente ontwikkelingen in Syrië gaan betekenen voor de veiligheid van Syrische vluchtelingen die in Nederland zijn”, schreef VVD-Kamerlid Rajkowski op X. Haar collega Van Zanten van BBB maakte zich ook hard voor een “pas op de plaats”.

PVV: juist wel terugsturen

Fabers eigen partijleider Wilders riep op tot een volledige asielstop en het juist wel terugsturen van Syriërs nu ze in Nederland “zelf staan te juichen over de nieuwe situatie in Syrië”.

De vierde coalitiepartner, NSC, heeft nog geen standpunt duidelijk gemaakt. Linkse oppositiepartijen zijn tegen. Zij wijzen erop dat asielzoekers er langer door in onzekerheid blijven zitten.

Share.
Exit mobile version