In Jenin brak een brand uit op een fruitmarkt.

NOS Nieuws

Ook op de vierde dag van de grote militaire aanval van Israël op de bezette Westelijke Jordaanoever wordt er nog volop gevochten. Zo werden er vanochtend vanuit verschillende plekken op de Westelijke Jordaanoever aanslagen en vuurgevechten gemeld.

Het Israëlische leger zei dat het twee militanten gedood heeft en dat drie Israëliërs gewond raakten. Hamas meldde dat de strijders van de terreurgroep op de Westoever in gevecht waren met Israëlische militairen. Daarnaast zijn er meldingen van geweld door kolonisten tegen Palestijnse burgers.

Vier dagen geleden begon het leger de grootste militaire aanval op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever sinds het begin van de oorlog in Gaza. Op foto’s en video’s is te zien dat bulldozers, pantservoertuigen en talloze militairen actief zijn in onder meer Jenin. Ook in andere steden worden nog gevechten gemeld.

Op de BBC zijn beelden te zien van verwoeste gebouwen en huizen uit het vluchtelingenkamp Nur Shams, bij Jenin. Het Palestijnse persbureau Wafa schrijft dat straten en andere infrastructuur zijn gesloopt.

Delen van Jenin zijn door het Israëlische leger afgesloten en bewoners hebben daar niet of nauwelijks toegang tot stromend water en elektriciteit. Hulporganisatie de Palestijnse Rode Halve Maan zegt dat gisteren een ambulance werd beschoten door Israëlische militairen.

Een verslaggever van Al Jazeera beschrijft dat Jenin een spookstad is geworden. “We staan net buiten het vluchtelingenkamp en we horen al 40 minuten vuurgevechten en luide explosies.”

Het Israëlische leger stelde gisteren 22 strijders te hebben gedood in Jenin en Tulkram. Israël spreekt van een anti-terreuroperatie en verwijst naar de twee aanslagen van afgelopen nacht als antwoord op de vraag waarom de actie nodig is. Tientallen veronderstelde militanten zijn de afgelopen dagen opgepakt.

Speciaal VN-rapporteur voor de Palestijnse gebieden Francesca Albanese doet het zelfverdedigingsargument van Israël af als onzin. Als illegale bezettingsmacht heeft het Israëlische leger hier geen recht op, schrijft ze in een bericht op X. “Als Israël echt veiligheid wil bereiken, moet het stoppen met het koloniseren van andermans land, zich terugtrekken en betalen voor de schade.”

Israël veroverde de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, in 1967, tegelijk met de Gazastrook. Sindsdien houdt Israël het gebied bezet. In delen ervan hebben Palestijnen een vorm van zelfbestuur.

Op de Westelijke Jordaanoever wonen zo’n drie miljoen Palestijnen. Daarnaast wonen er intussen ruim 600.000 Israëlische kolonisten. Volgens internationaal recht zijn de nederzettingen waarin zij wonen illegaal.

Sinds de oorlog in Gaza is het geweld op de Westoever toegenomen. Israël heeft meer land op de Westoever als staatseigendom verklaard. Met regelmaat worden Palestijnse burgers in het gebied aangevallen door kolonisten, vaak onder toeziend oog van het Israëlische leger.

Daarbij is de toch al beperkte bewegingsvrijheid van Palestijnen op de Westoever sinds 7 oktober verder ingeperkt. Het leger heeft een lockdown ingevoerd en militaire checkpoints zijn gesloten. In een groot deel van de Westoever is het nog maar nauwelijks mogelijk om tussen steden en dorpen te reizen. Israëliërs kunnen zich wel vrij bewegen.

Het International Gerechtshof stelde vorige maand in een niet-bindend advies vast dat de Israëlische aanwezigheid op de Westelijke Jordaanoever in strijd is met internationaal recht en dat Israël zich daar schuldig maakt aan rassenscheiding en apartheid. De Israëlische nederzettingen op de Westoever moeten worden ontmanteld, stelde het hof.

Share.
Exit mobile version