Handelaren op de beurs

NOS NieuwsAangepast

Het is opnieuw een rode dag voor de beurzen wereldwijd. De beurs in Amsterdam is met vier procent lager gesloten. Ook de beurzen in de Verenigde Staten staan op verlies door de reactie van China op de Amerikaanse importheffingen. Aandelen van bedrijven als Apple, Boeing en de bank JP Morgan gaan hard onderuit.

Bij de AEX zijn vooral de chipbedrijven en banken geraakt. De verliezen variëren van zo’n 2 procent bij ASML tot ruim 7 procent bij ING. Ook staalproducent ArcellorMittal en Shell verliezen flink.

Gisteren kondigde president Trump aan met een algehele importheffing te komen voor een groot deel van de wereld. China reageert nu met een eigen belasting op Amerikaanse producten van 34 procent.

In de VS is de S&P 500 index, een van de bekendste ter wereld waar de grootste bedrijven van Amerika inzitten, zo’n 3 procent weggezakt. Technologiegraadmeter Nasdaq verliest 4 procent.

Het zijn grotendeels dezelfde bedrijven als gisteren die de hardste klappen moesten opvangen. Apple staat op een verlies van ruim 8 procent, na een verlies van bijna 10 procent gisteren. Het aandeel van schoenenmaker Nike stond er gisteren ook slecht voor, maar maakt vandaag een klein stukje goed. Het stond gisteren op ruim 15 procent verlies, vandaag op 2 procent in de plus.

Angst voor recessie

“De heffingen zijn een stuk hoger dan verwacht”, zegt analist Corné van Zeijl van Cardano. “Beleggers dachten ‘misschien valt het wel mee, een procent of 10-15’, maar het valt tegen.”

Van Zeijl ziet dat hoe meer economen gaan doorrekenen, hoe groter ze denken dat de gevolgen van de heffingen zijn. “De verwachtingen dat er een recessie in de VS komt, zijn aanzienlijk gestegen. Dat is gewoon heel slecht voor de koersen.”

In de VS dreigt volgens de analist een ‘hond-bijt-in-staart-effect’. Het aandelenbelang van Amerikaanse particulieren is vergeleken met hun totale financiële bezit nog nooit zo hoog geweest. “Er is al veel onzekerheid, daar komt verwachte inflatie plus economische stagnatie bij en dan zie je ook nog je aandelen hard dalen. Mensen denken dan: ‘laat ik maar wat minder uitgeven’.”

Ook olie minder waard

De olieprijs, een indicator voor verwachte economische activiteit, daalt voor de tweede dag op rij hard. Een vat Brent olie kost nu zo’n 65 dollar, waar dat twee dagen geleden nog 75 dollar was. Bij staal is de vrees dat de Europese markt binnenkort overspoeld wordt met staal uit China en India, nu de VS ook daarvoor hogere heffingen hanteert.

Ondertussen daalt de rente op staatsleningen, een teken dat beleggers dat momenteel als een veilige haven zien.

Share.
Exit mobile version