NOS Nieuws•
-
Simone Tukker
verslaggever
-
Simone Tukker
verslaggever
Tanks en troepen door de straten van Washington D.C. Niet omdat het oorlog is, maar om spierballen te tonen. Het is een langgekoesterde wens van president Trump en het lijkt erop dat het deze zomer echt gaat gebeuren.
Het is een beeld dat we vooral kennen uit autocratische landen zoals China en Rusland, waar de regering eens per jaar de militaire macht en kracht in de etalage zet. Een vertoning waarbij duizenden militairen door de straten marcheren onder begeleiding van vliegtuigen en zwaar materieel. Allemaal om te onderstrepen dat ze een wereldmacht zijn om rekening mee te houden.
En dat is precies de uitstraling die ook Trump ambieert. Het is de kern van zijn buitenlandbeleid: met Amerika valt niet te sollen. De Verenigde Staten moeten weer gevreesd worden door de rest van de wereld, want in zijn ogen is dat de weg naar meer vrede en veiligheid. “We gaan weer het sterkste leger opbouwen dat de wereld ooit heeft gezien en we gaan ons militaire succes niet langer alleen op het slagveld meten”, verkondigde hij op de dag van zijn inauguratie. Een militaire parade past naadloos in dat beeld.
Verjaardag van Trump
Op 14 juni moet het gebeuren. Officieel ter ere van de 250e verjaardag van de Amerikaanse krijgsmacht, maar er is nog een andere reden: het is namelijk ook de 79e verjaardag van Trump.
Het Witte Huis wil het nieuws nog niet officieel bevestigen, maar achter de schermen lijken de voorbereidingen al begonnen. Zo liet de burgemeester Muriel Bowser van Washington weten dat de regering-Trump inmiddels contact heeft gezocht met een speciale taskforce van het lokale stadsbestuur die verantwoordelijk is voor de organisatie van parades en grote evenementen. Ook melden bronnen bij defensie aan Amerikaanse media dat de eerste plannen inmiddels op de tekentafel liggen.
De stoet moet een route van 6 kilometer afleggen. Van het Pentagon, waar het ministerie van Defensie is gehuisvest, richting Arlington, de grootste militaire begraafplaats van het land, om vervolgens te eindigen bij het Witte Huis.
‘Ik moet dit zien te toppen’
Tijdens zijn eerste ambtstermijn speelde Trump ook al met dit idee. In 2017 raakte hij geïnspireerd toen hij op Quatorze Juillet – de nationale feestdag van Frankrijk – op bezoek was bij president Macron. “Ik moet dit zien te toppen”, zou Trump daarover gezegd hebben tegen de Franse regeringsleider.
Vanwege het hoge prijskaartje (geschatte kosten: 92 miljoen dollar) kwam het nooit zover. Dit tot grote onvrede van Trump. Hij beschuldigde lokale politici destijds van het opdrijven van de prijzen. Het ontaardde zelfs in een publieke ruzie met Muriel Bowser, die ook toen ook al de burgemeester van Washington was.
Zorgen en kritiek
Hoeveel nullen er op de huidige begroting komen te staan is nog onduidelijk. Maar het zal hoe dan ook een gevoelige kwestie worden in een tijd waarin Trump en zijn kabinet juist flink het mes zetten in de overheidsuitgaven. Onder aanvoering van Elon Musk zijn als gevolg van dat beleid al ruim 280.000 overheidsmedewerkers ontslagen en de Amerikaanse hoofdstad is daarbij een belangrijk slagveld.
Takis Karantonis, een lokale bestuurder uit Arlington, staat dan ook niet meteen te springen nu er een hulpverzoek bij zijn gemeente is binnengekomen. “Ik hoop dat de federale overheid oog heeft voor de pijn en de zorgen van veel veteranen die hier wonen. Zij zijn hun baan kwijtgeraakt als gevolg van recente overheidsbeslissingen of dreigen misschien hun baan te verliezen”, vertelt hij.
Schade asfalt
Daarnaast zijn er ook nog veel praktische bezwaren. De infrastructuur van de stad zou niet ingericht zijn op het vervoeren van zwaar militair materieel. Het asfalt zou kunnen beschadigen, wat mogelijk weer extra kosten met zich meebrengt. Net als alle extra veiligheidsmaatregelen die nodig zijn om dit te organiseren.
Trump zelf houdt zijn lippen voorlopig stijf op elkaar. Maar de president lijkt vastberaden om af te maken waar hij in zijn eerste termijn aan is begonnen.