NOS Nieuws

President Trump draaide voor tientallen landen de invoerheffingen voorlopig deels terug. Economen, beleggers en bedrijven spreken van opluchting, maar ook van blijvende vertrouwensschade.

Deze aanpassing betekent voor Europa dat de heffingen van 20 procent voor negentig dagen naar 10 procent worden verlaagd. “De onzekerheid en onduidelijkheid blijven: wat gaat er na die negentig dagen gebeuren?” vraagt Bert Colijn econoom bij ING zich af. “Dit kan leiden tot het uitstel van investeringen.”

Nachtelijke spoedberaden

Dat die onzekerheid ook onder ondernemers leeft, weet Bart Jan Koopman van Evofenedex als geen ander. “We zijn overladen met vragen de afgelopen dagen”, zegt de belangenbehartiger voor logistiek en internationaal ondernemen. “We zitten in het hart van de problematiek.”

Barry Leuverman van koelsystemenbedrijf Oxycom had afgelopen dagen nachtelijke spoedberaden met zijn klanten in de Verenigde Staten. “We weten niet hoe het er over een paar dagen voorstaat.” Daarom wil het bedrijf twee containers met zijn producten zo snel mogelijk versturen, nu de heffingen tijdelijk zijn verlaagd.

Ook voor Lilian Schoen van Eqraft waren de nachten kort. Hoewel haar klanten plotseling aan torenhoge invoerrechten werden blootgesteld, ging de export gewoon door. “We kunnen onze machines niet zomaar tijdelijk hier opslaan.” Het bedrijf produceert namelijk grote agrarische apparaten. De opluchting was dan ook groot toen de heffingen werden verlaagd. “Maar het is afwachten hoelang dat duurt.”

Risico op dumping vanuit China

Naast directe gevolgen van de heffingen zullen er ook indirecte gevolgen zijn, waarschuwt Maartje Wijffelaars, econoom bij Rabobank. “De invoerrechten die op andere landen van toepassing zijn zullen we ook hier in Europa voelen.”

Want niet alle landen krijgen een lagere importheffing. Voor bijvoorbeeld China werd het tarief juist verder verhoogd naar 125 procent en later nog eens naar 145 procent.

“Het wordt nu voor veel Chinese producten lastig om ze op de Amerikaanse markt te verkopen”, zegt Colijn. Dat kan betekenen dat Chinese producten voor ons juist goedkoop worden. “Maar er moet geen dumping plaatsvinden.”

Nu al brengt China staal heel goedkoop op de markt, waardoor Europese producenten moeite hebben om concurrerend te blijven. De Europese Commissie is bang dat dumping verder zal toenemen door de Amerikaanse importheffingen. Daarom nam de EU hier onlangs maatregelen tegen.

Uiteindelijk verwachten Wijffelaars en Colijn dat de gevolgen van de invoerrechten voor Europa te overzien zijn. Natuurlijk doet dit voor de gehele eurozone pijn, erkent Wijffelaars. “Maar uiteindelijk moeten we niet overdrijven. We belanden niet zomaar in een diepe recessie door deze heffingen.”

Diepe dalen en hoge pieken

Ook de beurzen lijken weer enigszins in normaal vaarwater te zijn gekomen. Eerder kelderde de koersen wereldwijd om vervolgens terug te veren. Zo schoot de Amsterdamse AEX met bijna 7 procent omhoog tijdens de opening. Het slot was met een kleine 3 procent minder overtuigend. Ook op Wall Street is weinig over van de euforie van gisteravond.

Corné van Zeijl van vermogensbeheerder Cardano merkt iets van opluchting onder beleggers. “De enorme ramkoers zet niet door, maar er is wel permanent schade aangericht.” Met president Trump in het Witte Huis blijft het onrustig, verwacht hij. “Dat blijft in de hoofden van beleggers.”

Share.
Exit mobile version