Gewonden in vluchtelingenkamp Nuseirat
In vluchtelingenkamp Nuseirat in het midden van de Gazastrook zijn meerdere gewonden gevallen bij een Israëlische aanval op een huis, meldt nieuwszender Al Jazeera. Ook worden er nog meerdere mensen vermist.
Gisteren werden volgens lokale medische autoriteiten zeker twintig mensen gedood bij Israëlische aanvallen op het vluchtelingenkamp. Persbureau Reuters sprak een bewoner van het vluchtelingenkamp die vertelde dat het leger een verrassingsaanval uitvoerde met tanks.
Het Israëlische leger heeft niet op de berichten gereageerd.
EU-chef Borrell veroordeelt uitspraken Smotrich over Westelijke Jordaanoever
EU-buitenlandchef Borrell zegt op X de oproep van minister Smotrich om “soevereiniteit toe te passen” op de bezette Westelijke Jordaanoever te veroordelen. Hij noemt dit plan van Smotrich “een duidelijke stap richting illegale annexatie”.
De ultrarechtse Israëlische minister van Financiën vindt dat Israël de ‘soevereiniteit’ over de bezette Westelijke Jordaan moet uitbreiden. Hij zei daarnaast dat hij hoopt dat Trump als president van de Verenigde Staten een Israëlische claim op de Westoever zal erkennen. Het Internationaal Gerechtshof en de Algemene Vergadering van de VN beschouwen de Israëlische bezetting van de Westoever als illegaal. Ze willen dat Israël zich daar terugtrekt en de Israëlische nederzettingen ontmantelt.
“Dit soort retoriek ondermijnt het internationale recht, schendt de rechten van Palestijnen en bedreigt elk vooruitzicht op een tweestatenoplossing”, zegt Borrell.
VS valt doelen aan in Syrië
Het Amerikaanse leger zegt aanvallen te hebben uitgevoerd op verschillende locaties in Syrië als reactie op meerdere aanvallen op Amerikaans personeel in Syrië de afgelopen dag.
In een verklaring zegt het leger dat het gaat om twee verschillende plekken die volgens het leger gebruikt worden door Iraanse groeperingen in het land. De aanvallen zullen volgens het leger het lastiger maken om de VS en andere bondgenoten aan te vallen.
Ministerie: zeven doden bij Israëlische aanval in Zuid-Libanon
Bij een Israëlische luchtaanval in de regio Sidon in het zuiden van Libanon zijn zeker zeven doden gevallen. Dat meldt het Libanese ministerie van Volksgezondheid. Gisteren vielen er 54 doden bij aanvallen verspreid over het land.
Libanese media melden ook luchtaanvallen op andere plekken in het zuiden van het land. Vanochtend vaardigde een woordvoerder van het Israëlische leger een evacuatiebevel uit voor 21 dorpen in Zuid-Libanon, omdat Hezbollah hier zou opereren.
In Israël raakten drie mensen lichtgewond, een man, een vrouw en baby, bij een raketaanval, meldt de Israëlische krant Haaretz. Volgens het Israëlische leger vuurde Hezbollah zeker negentig raketten af op Israël, waarvan de meeste werden onderschept.
Ultrarechtse minister wil Israëlische ‘soevereiniteit’ over Westoever
De ultrarechtse Israëlische minister van Financiën Smotrich vindt dat Israël zijn ‘soevereiniteit’ over de bezette Westelijke Jordaanoever moet uitbreiden, wat neer zou komen op de annexatie van delen van het gebied.
“2025: het jaar van soevereiniteit over Judea en Samaria”, schrijft hij op X. De Bijbelse benamingen Judea en Samaria voor de Westoever worden vaak gebruikt om te claimen dat deze gebieden bij Israël horen.
In een verklaring zegt Smotrich ook dat hij hoopt dat Trump als president van de VS een Israëlische claim op de Westoever zal erkennen. De Israëlische krant Haaretz meldt verder dat Smotrich op een bijeenkomst heeft gezegd dat Israël nog slechts “een stap verwijderd is” van de annexatie van de Westoever.
Het Internationaal Gerechtshof en de Algemene Vergadering van de VN beschouwen de Israëlische bezetting van de Westoever als illegaal. Ze willen dat Israël zich daar terugtrekt en de Israëlische nederzettingen ontmantelt. Smotrich is naast minister van Financiën ook verantwoordelijk voor de nederzettingen op de Westoever.
Deze nederzettingen worden stap voor stap uitgebreid. Inmiddels wonen er zo’n 700.000 Israëlische kolonisten op de Westoever. Wel ontmantelde het Israëlische leger deze week vijf gebouwen van Israëlische kolonisten op de Westoever, nadat deze geweld hadden gebruikt tegen Palestijnen.
‘Israëlische luchtaanval op munitiedepot Hezbollah in Syrië’
Bij een Israëlische luchtaanval nabij de stad Homs in Syrië is een munitiedepot van Hezbollah geraakt. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR), dat vanuit het Verenigd Koninkrijk de situatie in Syrië monitort.
Het Syrische staatspersbureau Sana meldt de luchtaanval ook, maar zegt daarbij niet wat het doel was. Wel meldt Sana dat de snelweg tussen Homs en Damascus door de aanval tijdelijk is gesloten.
Israël reageert zelden op berichten over aanvallen op Syrisch grondgebied, ook nu niet. Bekend is dat het regelmatig doelen in Syrië aanvalt die een link hebben met Iran of Hezbollah. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gideon Saar zei eerder vandaag dat de bewapening van Hezbollah via Syrië moet stoppen, als voorwaarde voor een akkoord over staakt-het-vuren met Hezbollah.
Gisteren vielen er zeven doden en twintig gewonden bij een Israëlische aanval op een appartementencomplex in een buitenwijk van Damascus, meldde het Syrische ministerie van Defensie. Ook over deze aanval heeft Israël niets gezegd. Volgens het SOHR woonde er Hezbollah-leden in het appartementencomplex.
Kroonprins Saudi-Arabië veroordeelt ‘genocide’ in Gaza
De kroonprins en feitelijk leider van Saudi-Arabië, Mohammed bin Salman, heeft hard uitgehaald naar Israël in een toespraak op een top van Arabische en islamitische landen in de hoofdstad Riyad.
Saudi-Arabië veroordeelt “de genocide die Israël pleegt op ons broedervolk, de Palestijnen”, zei Bin Salman. Saudi-Arabië is een belangrijke bondgenoot van de VS in het Midden-Oosten. Hoewel het land zich doorgaans kritisch opstelt tegenover het optreden van Israël in Gaza en Libanon, sprak Bin Salan nog niet eerder openlijk van genocide.
Rol Saudi-Arabië
Israël en Saudi-Arabië hebben geen officiële diplomatieke relaties. Voor de aanslag van Hamas in oktober vorig jaar werd er gesproken over een normalisatie van de betrekkingen, maar dat proces ligt sindsdien nagenoeg stil. Saudi-Arabië heeft eerder dit jaar gezegd de relaties met Israël alleen te willen normaliseren als dat gepaard gaat met de oprichting van een Palestijnse staat.
Gisteren was de opperbevelhebber van het Saudische leger in Teheran voor gesprekken met zijn Iraanse collega. Iran en Saudi-Arabië zijn lang elkaars rivalen geweest in het Midden-Oosten, bijvoorbeeld in de burgeroorlog in Jemen, waar ze verschillende partijen steunden. Maar de relaties zijn sinds voorjaar 2023 verbeterd.
Overigens meldden Amerikaanse media in april dit jaar dat Saudi-Arabië Israël had geholpen bij het afslaan van een Iraanse raketaanval, door het delen van inlichtingen.
Israëlische minister: Palestijnse staat ‘niet realistisch’
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Gideon Saar, noemt de oprichting van een Palestijnse staat “niet realistisch”, omdat dat een “Hamas-staat” zou zijn.
Ook zei Saar, in gesprek met verslaggevers in Jeruzalem, dat er vorderingen worden gemaakt bij de onderhandelingen over een staakt-het-vuren met Hezbollah in Libanon, zonder daarbij verdere details te geven.
De Israëlische regering en afzonderlijke bewindslieden hebben geregeld duidelijk gemaakt niet mee te willen werken aan de oprichting van een Palestijnse staat, wat door de internationale gemeenschap als onderdeel van de oplossing van het conflict wordt gezien.
Deze zomer stemde het Israëlische parlement voor een motie waarin de oprichting van een Palestijnse staat werd afgewezen. De Palestijnse gebieden die zo’n staat zouden moeten vormen zijn sinds 1967 bezet door Israël.
11 doden bij Israëlische aanvallen in Gaza
Bij Israëlische aanvallen in het midden en noorden van de Gazastrook zijn vannacht en vanmorgen zeker elf Palestijnen gedood. Dat meldt persbureau Reuters op basis van medici in Gaza.
Zeven mensen werden gedood bij twee aanvallen in Nuseirat in Centraal-Gaza, waar Israëlische tanks binnentrokken en het vuur openden. “Sommige mensen konden niet weggaan en bleven opgesloten in hun huizen, terwijl ze smeekten om naar buiten te mogen gaan, terwijl anderen naar buiten renden en vluchtten met alles wat ze konden dragen,” zegt een inwoner tegen Reuters.
Bij een Israëlische luchtaanval in Beit Lahia in het noorden van de Gazastrook werden vier mensen gedood. Daarnaast beschoot een Israëlische drone een ziekenhuis in het noorden, waarbij drie zorgverleners gewond raakten, meldt Reuters. Het Israëlische leger heeft niet gereageerd op de berichten.
Gisteren werden er 36 mensen gedood bij een Israëlische aanval in Jabalia, onder wie veel vrouwen en kinderen.
Israël: projectielen uit oosten en zuiden onderschept
Het Israëlische leger zegt dat de luchtmacht vannacht vijf projectielen heeft onderschept die op Israël waren afgevuurd. Het gaat om vier drones die kwamen uit het oosten en een projectiel uit de richting van Jemen.
Door de lancering uit Jemen ging het raketalarm af op tientallen plaatsen in de omgeving van de stad Bet Shemesh, zo’n 25 kilometer van Jeruzalem. Een woordvoerder van de Houthi’s in Jemen zegt dat ze een raket op een legerbasis in de buurt van Tel Aviv hadden afgevuurd.
Twee van de vier drones wisten het Israëlische luchtruim te bereiken voordat ze uit de lucht werden geschoten. The Times of Israel schrijft dat ze uit Irak kwamen en dat het Islamitische Verzet in Irak de verantwoordelijkheid heeft opgeëist.
Netanyahu erkent dat Israël achter pieperaanval zat
Premier Netanyahu heeft tijdens een kabinetsbijeenkomst gisteren erkend dat Israël achter de semafoon- en walkietalkie-aanval in Libanon zat. Het nieuws werd als eerste gebracht door Hebreeuwse media en later bevestigd door een woordvoerder van Netanyahu aan nieuwszender CNN en het Franse persbureau AFP.
Op twee dagen in september ontploften honderden piepers en walkietalkies die door Hezbollahleden werden gebruikt. Volgens de autoriteiten in Libanon werden daarbij zeker 37 mensen gedood en raakten zo’n 3000 mensen gewond.
Meteen werd er naar Israël gewezen, maar dat land bevestigde noch ontkende betrokkenheid, zoals doorgaans gebeurt bij operaties in het buitenland. Wel zei premier Netanyahu een paar dagen na de explosies dat Israël Hezbollah had geraakt met een reeks aanvallen die de militante organisatie “zich niet had kunnen voorstellen”. Een week later werd Hezbollah-leider Nasrallah geëlimineerd bij een Israëlische luchtaanval.
In het kabinetsberaad van zondag zei Netanyahu volgens Israëlische media dat beide operaties tegen Hezbollah werden uitgevoerd “ondanks tegenstand van hooggeplaatste functionarissen in het veiligheidssysteem en hun politieke bazen”. Israëlische media zien daarin een uithaal naar de leiding van het leger en de inlichtingendiensten en de vorige week ontslagen Defensieminister Gallant.